Toyota telah mengeluarkan teaser pertama bagi model RAV4 generasi kelima, yang dijangka akan membuat penampilan sulungnya di New York International Auto Show 2018 (NYIAS).

Bayang yang terlihat pada imej berkenaan memperlihatkan sebuah kenderaan yang tampil lebih halus dan sporty berbanding RAV4 sedia ada kini; bonet yang ditinggikan dengan cermin dan bahagian belakang menyuntik elemen sporty pada imej keseluruhannya.

Dari apa yang dapat dilihat, ia nampaknya mengambil sedikit sebanyak rekaan dari model konsep FT-AC. Antara penampilan itu yang paling ketara ialah gaya Tacoma pada rekaan wajah depannya, yang boleh juga dilihat pada model terkini Hilux.


Imej render RAV4 2019 (kiri) dan unit yang sedang diuji.

Selain daripada spyshot yang terdedah sebelum ini, artist render juga telah membayangkan bagaimana penampilan dan rupa SUV berkenaan nanti. Bagaimanapun, antara dua versi berkenaan, nampaknya tidak banyak pendekatan rekaan yang dikongsi, bahkan jika dibandingkan dengan teaser ini. Jadi, kena tunggu penampilan rasmi RAV4 ini untuk tahu lebih lanjut.

Tiada perincian lanjut yang didedahkan setakat ini bagi RAV4. Apa pun, kemungkinan besar ia dibangun menggunakan Toyota New Global Architecture (TNGA) seperti Prius, Camry dan C-HR. Dijangkakan juga ia akan menggunakan enjin turbocas dan sistem hibrid baru.

Spyshot Toyota RAV4 2019