Sebuah Toyota Supra generasi keempat (JZA80) keluaran tahun 1994 telah terjual di laman lelongan Bring a Trailer yang berpangkalan di Amerika Syarikat hujung minggu lalu, dengan harga USD$80,500 atau RM311,099 mengikut kadar tukaran semasa. Sesuai dengan harganya, kereta berkenaan terjual dalam keadaan hampir seperti unit yang simpan oleh muzium, langsung tidak diubahsuai serta meter perbatuan hanya mencecah 5,667 batu atau 9,173 km.

Supra berkenaan juga merupakan dari varian tinggi, dibekalkan dengan enjin 2JZ-GTE 3.0 liter turbo berkembar yang mampu menghasilkan 320 hp (untuk pasaran Amerika, bukan versi JDM yang dihadkan pada 280 hp) dan tork maksima 427 Nm dalam keadaan standard. Namun, ia adalah dari model automatik, dibekalkan dengan transmisi empat-kelajuan untuk memacu roda belakang, lengkap dengan LSD jenis torsen yang diberikan secara standard.

Supra dengan warna badan asli Super White ini juga merupakan unit dari versi badan ‘Targa Top’, iaitu model dengan bumbung yang boleh dibuka bagi membolehkan ia kelihatan seperti roadster, sama seperti yang digunakan oleh watak Brian O’Connor (lakonan mendiang Paul Walker) dalam filem The Fast and The Furious.

Ciri standard lain yang dibekalkan standard dari kilang pada Supra ini termasuk rim aloi lima jejari 17-inci, balutan kulit pada upholsteri serta dalaman berwarna hitam, radio premium AM/FM/CD dan juga brek dengan sistem ABS.

Ia juga masih mempunyai pelekat asal pada cermin yang memaparkan senarai kelengkapan standard serta harga jualan (USD$47,795 pada tahun 1994), kit pembaikkan dan dua set kunci asal. Supra ini turut mempunyai rekod sejarah dari CARFAX, dan tercatat perbatuannya hanya mencapai satu batu pada tahun 2000, dan bacaan 5,616 batu (9,038 km) hanya dicapai pada Disember 2016.

Toyota Supra seperti diketahui merupakan model ‘klasik moden’ Jepun yang kini sedang meningkat naik harganya diserata dunia, seperti Nissan Skyline GT-R (R32, R33, R34) dan juga Honda NSX generasi pertama. Jika anda berpeluang untuk membeli salah satu model begini, berapa harga yang anda rasakan sesuai?