Setelah lebih setahun membuat penampilan sulung di peringkat global, SUV yang memenangi anugerah World Car Design of The Year – Range Rover Velar – kini tiba ke pasaran Malaysia secara rasmi. Diletakkan diantara Evoque dan Range Rover Sport, Velar hadir kepasaran tempatan dengan hanya satu pilihan enjin petrol dan dua varian iaitu versi standard dan R-Dynamic.

Jaguar Land Rover Malaysia (JLR) menawarkan model yang dijana enjin petrol empat-silinder Ingenium 2.0 liter turbo sama seperti varian lebih rendah Jaguar F-Pace 2.0 liter turbo yang juga baharu sahaja dilancarkan di Malaysia bulan ini. Enjin berkenaan menghasilkan kuasa 250 PS dan tork maksima 365 Nm.

Kuasa berkenaan dialirkan ke kotak gear automatik ZF lapan-kelajuan sebelum diagihkan ke kesemua roda menerusi sistem AWD. Gabungan antara kesemuanya membolehkan Velar memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 6.7 saat, sebelum mencapai kelajuan maksima 217 km/j.

Sistem pacuan semua roda tersebut turut disokong oleh ciri Intelligent Driveline Dynamics (IDD), yang membantu memberikan cengkaman maksimum tidak kira sama ada pada pemanduan atas tar mahupun off-road. Sistem ini akan mengagihkan tork dari enjin antara roda belakang dan hadapan melalui kotak agihan dengan klac basah pelbagai lapisan yang diaktifkan secara elektro-mekanikal.

Dalam keadaan biasa, tork diagihkan dengan nisbah 50:50 antara hadapan dan belakang, dan ia boleh memberikan tork 100% ke gandar belakang atau sepenuhnya kehadapan bergantung kepada keadaan semasa.

Sistem Torque Vectoring by Braking turut ditawarkan sebagai ciri standard yang mampu mengurangkan sifat understeer SUV ini dengan mengawal brek pada roda sebelah dalam ketika di selekoh. Ia juga dilengkapi dengan sistem Adaptive Dynamic yang mampu mengurangkan kadar olengan badan ketika meredah selekoh.

Untuk sistem bantuan pemanduan off-road Terrain Response pula, enam mod diberikan untuk pilihan pemandu iaitu Comfort, Grass/Gravel/Snow, Mud and Ruts, Sand, ECO and Dynamic. Ia juga disokong dengan fungsi lain seperti Bantuan Mula Mendaki, Kawalan Menurun Bukit dan juga Low Traction Launch.

Sesuai dengan anugerah yang diterima Velar, SUV ini menampilkan rekabentuk yang begitu mengujakan. Dengan garis badan yang tirus, pekali geseran Velar hanya mencatatkan kadar 0.32, menjadikan ia sebuah Range Rover paling aerodinamik pernah dihasilkan. Model ini juga dibina dengan jarak roda 2,874 mm, atau 214 mm lebih panjang dari Evoque (2,660 mm) dan 49 mm lebih pendek dari RR Sport (2,923 mm).

Perincian luaran lain yang turut hadir sebagai ciri standard untuk Velar pasaran Malaysia termasuk lampu utama Matrix LED, pemegang pintu tersorok dan rim berdiameter 20-inci.

Manakala untuk bahagian dalaman pula, SUV mewah ini dilengkapi sistem Touch Pro Duo bersama skrin sesentuh 10-inci, membolehkan anda untuk melihat dan berinteraksi dengan pelbagai ciri yang ada dalam sistem infotainmen InControl dan sistem Terrain Response.

Ia juga diberikan upholsteri kulit berliang, dan pembeli boleh memilih untuk menggunakan tekstil premium campuran kapas tahan lasak yang dihasilkan oleh Range Rover bersama Kvadrat.

Ciri lain yang turut melengkapi SUV ini adalah seperti, Navigation Pro System, panel instrumen 12.3-inci Intercative Driver Display, sistem kamera keliling, bukaan pintu ruang belakang automatik dan Auto High Beam Assist.

Bagi varian tertinggi R-Dynamic, ia turut diberikan dengan Head-Up Display (HUD), rim berdiameter 21-inci dan juga kit luaran yang nampak lebih garang terdiri dari bampar hadapan serta kemasan krom pada tip ekzos berkembar pada bampar belakang. Pada bahagian dalaman, upholsteri model ini turut diberikan material baldu pada bahagian tertentu.

Untuk sistem keselamatan, Velar dilengkapi dengan enam beg udara, Dynamic Stability Control (DSC), Electronic Traction Control (ETC), Roll Stability Control, Cornering Brake Control (CBC), ABS dan EBD, serta cagak tempat duduk kanak-kanak Isofix pada bahagian belakang. Namun, ciri-ciri seperti Autonomous Emergency Braking (AEB) dengan pengesanan pejalan kaki tidak disertakan untuk pasaran Malaysia.

Lapan warna badan ditawarkan untuk pilihan pembeli iaitu Fuji White, Yulong White, Corris Grey, Santorini Black, Kaikoura Stone, Firenze Red, Silicon Silver dan Carpathian Grey. Kesemua warna ini bebas dipadankan kepada lima pilihan warna tema dalaman iaitu Ebony, Acorn, Vintage Tan/Ebony, Eclipse/Ebony dan Light Oyster/Ebony.

Model Velar standard dijual pada harga termasuk GST tanpa cukai jalan, pendaftaran dan insuran bermula RM529,800, manakala varian tertinggi R-Dynamic pula berharga RM588,800. Setiap pembelian Range Rover Velar akan dilindungi dengan lima tahun waranti dan tiga tahun bantuan tepi jalan, serta servis percuma juga selama lima tahun.