sdr

BMW Group Malaysia dan Sime Darby Auto Engineering (SDAE) iaitu divisyen Sime Darby Motors hari ini telah membuka kilang pemasangan enjin SDAE di Kulim, Kedah secara rasmi.

Kilang ini akan membekalkan tiga jenis enjin iaitu B38 petrol tiga-silinder 1.5 liter turbo, B48 petrol empat-silinder 2.0 liter turbo dan juga B47 diesel empat-silinder 2.0 liter turbo. Enjin-enjin berkenaan akan dibekalkan untuk model-model CKD BMW Malaysia seperti Mini Countryman Cooper S Sport, dan juga model-model hibrid termasuk Mini Countryman plug-in hybrid, BMW 330e M Sport, 530e Sport, 740Le xDrive dan X5 xDrive 40e.

Buat masa ini, kilang ini mampu menghasilkan 12 unit enjin sehari, dan produksi tersebut bakal dinaikkan kepada 40 unit sehari menjelang Julai 2019.

Dibangunkan di kawasan seluas 6 ekar, fasiliti dengan keluasan 8,500 meter persegi ini dibina dengan jumlah pelaburan melebihi RM 132 juta oleh SDAE. Kilang pemasangan enjin terbaharu ini bukan sahaja memberi sokongan terhadap permintaan oleh BMW Group Malaysia bagi kenderaan yang dipasang di dalam negara, malah membantu inisiatif pengeksportan BMW ke pasaran serantau.

cof

Dilengkapi dengan inovasi pemasangan enjin yang terbaharu, fasiliti tersebut mempunyai peralatan pemasangan EST, kelengkapan Teknologi Dosing dan Bonding (DoboTech), membuat nombor enjin, pengisian minyak enjin serta mesin ujian untuk larasan injap hidraulik, ujian kebocoran, serta ujian prestasi.

Fasiliti terbaharu ini juga mengambil 60 pekerja tambahan yang sejajar dengan komitmennya untuk meningkatkan peluang pekerjaan dan prospek kerjaya dalam pasaran pekerjaan tempatan di kawasan Teknologi Tinggi Kulim.

“Saya berbesar hati untuk merasmikan pembukaan Fasiliti Pemasangan Enjin milik Sime Darby Auto Engineering yang terbaharu di Kulim, Kedah pada hari ini. Fasiliti pemasangan enjin baharu ini yang dibangunkan melalui kerjasama dan inisiatif Sime Darby Motors bersama BMW Group bukan sahaja akan merangsangkan persaingan di dalam negara dan rantau berhampiran, malah ia juga akan mewujudkan peluang pekerjaan serta meningkatkan kemahiran kompetensi teknikal untuk warga Malaysia.” kata B Datin K. Talagavathi, Timbalan Setiausaha Agung (Industri) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri ketika majlis perasmian ini berlangsung

Tambah beliau lagi, pembangunan fasiliti terbaharu ini serta kilang pemasangan dan Pusat Pengedaran Alat Ganti Serantau di Johor oleh BMW Group menggalakkan pertukaran pengetahuan teknologi, secara tidak langsung mewujudkan lebih banyak lagi tenaga kerja yang inovatif dan berbakat sejajar dengan aspirasi transformasi yang ingin dicapai oleh Malaysia.

Cik Ilka Horstmeier, Timbalan Presiden Kanan Enjin Produksi dan Janakuasa Elektrik BMW Group pula berkata, “Hari ini merupakan hari yang istimewa: bersama SDAE, kita berjaya menubuhkan fasiliti pemasangan enjin yang baharu untuk enjin BMW di Malaysia. Kerjasama utuh yang dijalin dengan rakan niaga kami membuahkan hasil melalui pemasangan enjin 3- dan 4-silinder, di samping enjin diesel 4-silinder, serta enjin pembakaran 3- dan 4-silinder untuk kenderaan elektrik Plug-In Hybrid.”

“Sejak sekian lama, Malaysia telah memainkan peranan sebagai rakan kongsi strategik bagi BMW Group di rantau Asia Tenggara, dan kepentingan negara ini dicerminkan melalui prestasi syarikat kami yang sejajar dengan pencapaian kami di seluruh dunia. Pada suku pertama tahun 2018, BMW Group berada dalam landasan yang disasarkan untuk mencapai jualan pemecahan rekod selama lapan tahun berturut-turut dengan penjualan kenderaan sebanyak 604,629 unit di seluruh dunia, ia melakarkan peningkatan sebanyak 3% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2017,” kata En. Harald Hoelzl, Pengarah Urusan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif BMW Group Malaysia.

Tambah Hoelzl, “Prestasi positif yang dikecapi di seluruh dunia juga turut dicerminkan di Malaysia, dimana BMW Group Malaysia mengecapi peningkatan jualan sebanyak 15% bagi kenderaan seperti BMW, MINI dan BMW Motorrad di dalam negara, dengan catatan penjualan sebanyak 3,000 unit kenderaan pada suku pertama tahun 2018.