Divisi talaan prestasi tinggi rasmi Hyundai iaitu Hyundai N bakal menghasilkan model crossover Kona yang akan menerima sentuhannya seperti dua hot-hatch N sedia ada iaitu i30 N dan Veloster N, menurut laporan Auto Express.

Kona N berkenaan dijangka bakal menerima unit janakuasa yang sama seperti dua hot-hatch sebelumnya iaitu enjin 2.0 liter turbo dengan sistem suntikan bahan api terus. Bagi i30 dan Veloster, dua talaan diberikan iaitu versi asas dengan kuasa 250 PS, manakala versi Performance Pack mampu menjana 275 PS/353 Nm. Namun untuk Kona, khabar mengatakan ia hanya hadir dengan versi talaan asas.

Menurut boss Hyundai N Albert Biermann, pasukan juruteranya kini sudah mula membangunkan prototaip Kona N berkenaan dengan unit janakuasa yang dinyatakan tersebut. “Saya telah memberitahu para jurutera untuk membina kereta berkenaan dan kami akan lihat apa akan jadi setelah ia diluluskan,” kata Biermann.

“Ia perlu menggunakan unit janakuasa i30, betul. Sudah tentu, kami boleh memberikan Kona spesifikasi suspensi dan stereng yang berlainan,” tambah Biermann lagi dan menjelaskan ia masih pacuan roda hadapan juga seperti i30 N. Bagi rupa luaran pula, Kona N dijangka akan disolek lebih garang menerusi pemandanan diffuser belakang, spoiler bumbung kecil dan juga tip ekzos yang menonjol berbanding tersorok pada model standard.

Untuk versi standard, SUV segmen-B Kona diberikan pelbagai pilihan enjin dan transmisi bergantung pada pasaran. Antaranya enjin 2.0 liter MPI Atkinson berkuasa 149 PS/179 Nm dipadankan dengan transmisi auto enam-kelajuan, dan juga enjin petrol turbo Gamma 1.6 T-GDI berkuasa 177 PS/265 Nm dipadankan bersama transmisi klac berkembar tujuh-kelajuan automatik. Pasaran Eropah turut akan menerima enjin turbo lebih kecil iaitu 1.0 liter T-GDI tiga silinder berkuasa 120 PS/172 Nm yang dipadankan dengan kotak gear manual enam-kelajuan.

Selain dari model berprestasi tinggi sebenar ini, model N-Line yang lebih sporty dari model standard (ubahsuai hanya diberi pada aspek casis dan penggayaan) turut bakal diperkenalkan.

“Kami akan perkenalkan i30 N Line ke dalam pasaran tahun ini. Kami telah memberikan sentuhan semula yang agak banyak berbanding model konvensional – stereng, penukaran gear, spring dan penyerap hentak. Ia seharusnya berguna pada model baharu dalam barisan bagi membantu membangunkan jenama N,” kata Biermann.

Dalam masa yang sama, Biermann turut memberitahu bahawa i30 N kini mendapat sambutan yang hangat. “Kami kini mempunyai tempahan 1,400 unit yang belum siap di Jerman, jadi bekalan kini menjadi isu. Tetapi reaksi sangat positif. Kami telah menetapkan kedudukan kami pada prestsi dan pengendalian dan nampaknya ia seimbang dengan baik,” jelasnya.

GALERI:Hyundai Kona 1.6 L Turbo T-GDI 4WD 2018 pasaran Singapura