Model yang ditunggu ramai dari KTM, iaitu Duke 790 akhirnya kini sudah dilancarkan untuk pasaran Malaysia. Harga rasmi yang dikeluarkan untuk motosikal naked ini adalah RM64,900 dan ini tidak termasuk insurans serta kos pendaftaran lain.

KTM Duke 790 membawa pengeluar motosikal dari Austria itu ke dunia baru kerana ia adalah model pertama bawah 1,000 cc (keluaran syarikat itu) yang menggunakan tetapan dua silinder selari. Enjin tersebut mempunyai kapasiti 799 cc, dipadankan bersama kotak gear enam kelajuan bersama klac slipper PASC dan mampu menghasilkan sehingga 105 hp dan 86 Nm tork.

Head enjin ini menggunakan sistem DOHC lapan injap, satu palam pencucuh untuk setiap silinder, dan rantai cam ditegangkan secara automatik melalui sistem hidraulik. Untuk mengurangkan gegaran, terdapat dua batang pengimbang (counter balance shaft); satu di depan crankshaft dan satu lagi di antara dua camshaft.

Pada bahagian elektronik, dengan penggunaan sistem ride-by-wire, Duke 790 ini dapat didatangkan dengan empat mod tunggangan iaitu Sport, Street, Rain dan Track. Selain itu, ia juga datang terus dengan Motorcycle Traction Control (MTC) yang sensitif kepada kecondongan motosikal, brek ABS two channel yang boleh ditutup dan mod Supermoto, Motor Slip Regulation (MSR) dan Quickshifter+.

Antara kelengkapan lain yang terdapat pada motosikal ini adalah fork WP 43 mm di hadapan (tiada peralarasan), monoshock belakang WP dengan pelarasan pra beban, brek cakera 300 mm berkembar dengan angkup empat piston di hadapan, cakera 240 mm dengan angkup satu piston di belakang, tangki bahan api 14 liter dan berat keseluruhan 169 kg.