Suzuki baru sahaja memperkenalkan generasi baru trak retro Jimny mereka, dan kini sudah ada bayangan bagaimana model itu akan kelihatan sekiranya mempunyai bumbung yang boleh dibuka (convertible). Lukisan digital ini adalah hasil daripada X-Tomi Design.

Model Jimny generasi sebelum ini memang ada ditawarkan dalam versi convertible dan bayangan ini nampak sangat menyakinkan. Rekaan bumbung tersebut ada membawa pengaruh daripada Jeep Wrangler, tetapi seperti tidak akan melepasi tahap keselamatan masa kini.

Walaupun sudah ditunjuk, Jimny baru sebenarnya cuma akan dilancarkan secara rasmi di Jepun awal bulan hadapan dan cuma sedikit sahaja perincian yang didedah. Ia dibina atas platform ladder frame, suspensi gandar tegar three-link dan sistem pacuan empat roda separuh masa dengan penukar gear rendah.

Kuasa penggerak pula datang daripada enjin tiga silinder Bossterjet 1.0 liter turbo, ataupun pilihan unit NA 1.2 liter. Transmisi disediakan dalam pilihan unit manual lima kelajuan dan automatik torque converter, tetapi kedua-duanya masih akan menerima penukar gear rendah gaya lama dan ia boleh dilihat pada gambar bahagian dalam di bawah.

GALERI: Suzuki Jimny 2018