Jabatan polis di Queensland, Australia kini memperkenalkan kereta peronda baharu mereka yang menggantikan Holden Commodore dan Ford Falcon, iaitu sedan sport dari Korea – Kia Stinger GT. Minggu ini sebanyak 50 unit Stinger akan diserahkan kepada badan penguatkuasa berkenaan dan dianggarkan sejumlah 200 buah lagi akan menyusul selepas ini.

News.com.au melaporkan bahawa Kia telah secara aktif berhubung dengan polis bagi mendapatkan urusniaga berkenaan bagi memecahkan monopoli Holden dan Ford selama berberapa dekad. Bukan sahaja Queensland, malah jabatan negeri lain kini turut sedang membuat keputusan bagi menukar kereta-kereta polis sedia ada. Polis Victoria misalnya, mereka telah pun menerima BMW G30 530d pada September tahun lalu.

Stinger yang digunakan untuk polis Queenlands ini adalah dari versi GT yang paling berkuasa, dijana enjin petrol V6 3.3 liter turbo berkembar Lambda II menghasilkan 365 hp/510 Nm. Kereta peronda ini juga menerima sistem pacuan semua roda, dan juga kelengkapan-kelengkapan sepatutnya seperti lampu kecemasan, siren dan radio komunikasi.

“Anda sentiasa mendengar Kementerian Polis bercakap mengenai menyediakan kelengkapan terbaik untuk mereka yang berhadapan dengan tugas. Dalam kes ini saya sangat percaya kami mampu untuk melakukannya,” kata menteri polis Queensland, Mark Ryan.

“Stinger memberikan prestasi yang baik dalam semua aspek dan kami menerima laporan yang paling baik dari semua pegawai lapangan,” kata Pembantu Pesuruhjaya Polis Queensland, Mike Keating dan menyatakan bahawa ini adalah pertama kali pihaknya menerima kereta dari jenama asing.

Anda minat dengan Kia Stinger ini? Berita baik, model ini akan dilancarkan di Malaysia tidak lama lagi. Menurut teaser yang telah disiarkan oleh Naza Kia Malaysia, pasaran tempatan turut akan menerima versi GT dengan enjin V6 3.3 liter turbo berkembar yang sama.