Hyundai Santa Fe baharu bakal menerima penjana kuasa hibrid dan plug-in hybrid dalam tempoh 18 bulan akan datang, laporan Autocar UK. SUV tujuh-tempat duduk ini pertama kali didedahkan pada awal Februari lalu dengan pilihan enjin konvensional petrol dan diesel.

Perincian mengenai kedua-dua penjana kuasa tersebut masih disimpan rapi, namun hibrid sederhana ini mungkin diambil dari Tucson dan Kia Sportage facelift. Ia terdiri daripada 2.0 liter turbodiesel, mild hybrid starter generator (MHSG), dan penukar DC/DC voltan-rendah (LDC), inverter dan bateri lithium-ion 0.44 kWh.

Bagi PHEV, disarankan menggunakan penjana kuasa yang sama dengan Kia Optima kerana kesesuaiannya. Mengenai enjinnya, ia menampilkan penjana petrol 2.0 loter dengan motor elektrik 50 kW, bateri 9.8 kWh dan pengecas ‘on-board’ voltan tinggi. Sedan ini mendakwa mampu dipacu sehingga 965 km dan 43 km dalam mod EV penuh.

Versi elektrifikasi bagi model baharu ini adalah sebahagian daripada perancangan pengeluar kereta Korea Selatan ini bagi memperkenalkan 18 model eco-friendly ke pasaran global menjelang 2025. Dalam perancangan turut mengandungi kenderaan bahan api alternatif seperti Nexo janaan hidrogen.

GALERI: Hyundai Santa Fe 2019