Walaupun Kia tidak hadir secara rasmi di pameran GIIAS 2018, tetapi sebuah model Kia Sportage facelift tetap kelihatan – dengan penampilan bagi generasi keempatnya yang lebih segar, diletakkan pada ruang pameran sebuah syarikat filem penapisan haba.

Model berkenaan didedahkan pertama kali pada Mei lalu, model ini menerima enjin baru, dengan sedikit perubahan penampilan dan tambahan bagi ciri keselamatan dan infotainmen. Antara pembaharuan yang dibawa ialah rekaan baru bagi bampar depan dan belakang, serta rekaan lampu depan dan belakang.

DRL terdiri daripada empat lampu LED, sama seperti Cerato dan Ceed. Versi GT-Line yang dapat dilihat pada model dalam gambar ini turut dilengkapi dengan gril radiator hitam, skid plate hitam-perak dan kemasan krom hitam.

Tambahan terbesar ialah enjin diesel mild-hybrid EcoDynamics+ 48V yang ditawarkan untuk pasaran Eropah. Ia menggabungkan enjin diesel 2.0 liter ‘R’, bateri 48-volt dan unit penghidup-generator mild-hybrid. Menurut Kia, ini memberikan pengurangan pembebasan CO2 sebanyak 4% mengikut piawaian WLTP.

Enjin baru ini dipadankan dengan sistem pacuan semua roda, dengan kotak gear enam-kelajuan manual atau transmisi automatik lapan-kelajuan baru. Untuk pasaran Eropah dan Korea Selatan, Sportage baru ini juga ditawarkan dengan enjin 1.6 liter ‘U3’ turbodiesel dengan teknologi SmartStream. Pembakarannya lebih ceap, dan dengan sistem suntikan baru, ia 18 kg lebih ringan dan hadir dengan dua pilihan output; 115 atau 136 PS.

Kia Sportage facelift ini juga boleh dipilih untuk dilengkapi dengan sistem bantuan pemanduan termaju Kia ketika ini, termasuk kawalan cruise pintar dengan Stop & Go, Surround View Monitor dan Driver Attention Warning.