Selepas diumumkan awal September lalu, versi wagon untuk Corolla generasi ke-12 digelar Toyota Corolla Touring Sports akhirnya didedahkan sepenuhnya di Paris Motor Show 2019 yang sedang berlangsung. Model ini akan menjengah pasaran tidak lama lagi, untuk menyertai Corolla Hatchback (juga dikenali sebagi Auris di Eropah yang telah pun muncul di Geneva Motor Show Mac lalu) dalam barisan model segmen-C generasi baharu Toyota berkenaan.

Sama seperti versi hatchback, Corolla dalam bentuk wagon ini turut diasaskan dari platform Toyota New Global Architecture (TNGA) GA-C. Namun versi terbaharu ini menampilkan jarak roda 2,700 mm atau 60 mm lebih panjang dari hatchback. Ia juga menerima unit janakuasa yang sama iaitu pilihan enjin petrol 1.2 liter turbo berkuasa 116 hp, dan juga dua versi hibrid sama ada 1.8 liter berkuasa 122 hp, atau 2.0 liter berkuasa 180 hp.

Dari segi penggayaan, Touring Sports menerima muka yang sama dengan Corolla Hatchback.Namun berbanding hatchback yang mempunyai dua garis bahu – garis utama naik ke tiang-C, manakala satu lagi bermula dari pintu belakang hingga lampu belakang – model Touring Sports ini hanya mempunyai satu garis bahu yang bermula dari fender hadapan hingga lampu belakang.

Seperti juga model-model wagon baharu dalam pasaran, bahagian belakang kereta ini tidak direka petak, tetapi menerapkan rekaan shooting brake dengan garis bumbung tirus kebelakang, bersama cermin belakang yang lebih leper. Pada bahagian belakang pula, versi wagon ini menampilkan kedudukan nombor pendaftaran lebih tinggi, manakala bamparnya pula direka agar seiring dengan unit di hadapan.

Touring Sports dibekalkan dengan lampu hadapan bersama lampu nyalaan siang bina dalam, lampu kabus hadapan dan lampu belakang LED secara keseluruhan. bergantung pada pilihan varian, konfigurasi lampu hadapan turut menawarkan dari jenis tiga LED parabola, dua beam LED dengan bantuan lampu tinggi, serta sistem lampu adaptif dengan teknologi LED.

Pada bahagian dalaman pula, kedua-dua Hatchback dan Touring Sports direka lebih luas dari sebelum ini, menurut Toyota. Ia dicapai menerusi papan instrumen yang direka 24 mm lebih pendek secara keseluruhan, dimana ia turut direndahkan bagi memperbaiki pandangan cermin hadapan serta turut boleh merendahkan lagi posisi tempat duduk dan titik pinggang.

Dengan jarak roda yang lebih jauh, kedudukan antara tempat duduk hadapan dan belakang pada wagon ini turut dapat ditambah 48 mm bagi mendapatkan jarak 928 mm, membolehkan ruang penumpang belakang lebih lega. Ruang kargo belakang pula boleh dibuka hanya menggunakan kaki bagi mengakses storan dengan kapasiti 598 liter walaupun kerusi belakang masih belum dilipat. Pintu tailgate belakang juga boleh dibuka lebih besar dengan 10 mm tambahan.

Transformasi dari hatchback ke wagon bukan sekadar memanjangkan jarak roda dan bahagian belakang. Toyota turut menyusun semula kedudukan suspensi belakang kereta ini bagi membolehkan ruang kargo direka seluas mungkin dengan akses yang lebih mudah. Poket sisi turut diberikan disebalik kedua-dua ruang roda belakang, manakala lantai bahagian ini turut direka dengan dua aras dek (atas dan bawah), yang boleh ditutup dan dibuka pada bahagian atas.

Menurut Toyota, karpet pada bahagian kargo ini juga boleh digunakan pada kedua-dua belah permukaan – permukaan utama adalah kemasan resin, manakala dibelakangnya boleh digunakan ketika mengangkat barang yang kotor. Pada bahagian dek bawah pula, ia kini diperbesarkan dan menerima karpet penuh, serta dilengkapkan dengan pemisah yang boleh dicabut.

Ruang kargo ini juga merupakan yang pertama di dunia dilengkapi dengan lampu LED pada kedua-dua belah, dakwa Toyota lagi. Selain itu, ia turut disertakan dengan pelindung tonneau yang boleh dicabut dan juga dibuka dengan satu sentuhan.

Paparan pelbagai informasi yang dilengkapi membolehkan pemandu memilih sama ada untuk menggunakan meter kelajuan analog atau digital, kata Toyota. Jenama itu turut menambah, panel instrumen berkenaan boleh dipilih untuk memaparkan efek tiga-dimensi, dimana grafik meter kelihatan seperti terapung-apung.

Pembeli turut ditawarkan dengan pilihan paparan head-up TFT 10-inci yang boleh memancarkan amaran dan informasi pemanduan lain seperti arahan sistem navigasi, amaran kelajuan dan lain-lain ke cermin hadapan bagi memudahkan pemandu melihatnya tanpa mengalihkan pandangan.

Sistem infotaimen pula terdiri dari skrin sesentuh lapan-inci Toyota Touch Multimedia System yang memberikan operasi seperti zoom dan slide, serta fungsi One Box Search. Servis kecemasan eCall yang boleh digunakan ketika kecemasan dengan satu sentuhan butang juga dibekalkan dalam kad SIM yang disertakan pada kereta ini, di mana penggilan yang dibuat tidak akan dikenakan sebarang caj.

Toyota turut memberikan fungsi servis Connected pada Corolla ini, yang terdiri dari fungsi-fungsi seperti panduan Last Mile, navigasi Send-to-Car, Find My Car, analisis pemanduan dan juga pengingat servis selenggara. Pengecas telefon tanpa wayar turut dibekalkan, membolehkan apa-apa peranti yang mempunyai Wireless Power Consortium (WPC) dicas semudah dengan meletakkannya sahaja diatas pad berkenaan.

Untuk penjana hibrid, enjin pembakaran dalam bagi model 1.8 liter direka dengan pelbagai ciri untuk mengurangkan geseran, injap sistem EGR yang lebih besar serta pengurusan haba yang lebih optimal. Talaan untuk sistem hibrid telah diperhalusi, manakala pek bateri lithium ionnya pula “memberikan ekonomi bahan api yang lebih baik”, dakwa Toyota.

Manakala untuk versi 2.0 liter hibrid pula, ia direka berdasarkan maklum balas yang signifikant dari pelanggan berpotensi yang telah biasa dengan enjin 1.4 liter turbo atau yang lebih besar. Enjin 2.0 liter mempunyai nisbah mampatan 14:1, dan mencapai pembakaran kelajuan tinggi menerusi strok yang panjang dan aliran pusaran yang tinggi dari port kemasukan.

Pam pelincir baharu juga dibangunkan dengan menerapkan pelbagai rekaan untuk mengurangkan geseran bersama transaxle, unit kawalan kuasa, motor dan bateri hibrid yang dikecilkan bagi mendapatkan penggunaan bahan api lebih baik, kata Toyota, dalam masa yang sama operasi menggunakan bateri sepenuhnya kini mampu mencapai kelajuan maksima 115 km/j.

Bagi meningkatkan lagi keberkesanan pengunaan bahan api, sistem kawalan telah dirombak bagi menghalang enjin petrol dihidupkan tanpa operasi pada pedal pendikit, walaupun sebelum enjin mencapai suhu kerja yang ditetapkan. Perkara lain yang turut disentuh termasuk unit catalytic converter kini diletakkan lebih hampir dengan enjin, kawalan pemanasan enjin telah dioptimakan untuk mengawalkan dan memperbaiki pembersihan gas ekzos.

Manakala ciri lain yang diperhalusi pula terdiri dari penambahbaikkan pada syaf pengimbang, kedudukan dan reka bentuk cagak enjin yang diubah semula, perubahan struktur pada transaxle, gigi gear yang digilap, penggunaan penyerap histerisis, rantai pemasa lebih ringan dan juga rombakan semula dibuat pada motor pam air.

Bahagian hadapan kereta ini diberikan suspensi jenis Topang McPherson manakala di belakang menerima sistem jenis multilink. Buat pertama kali, Corolla menerima sistem suspensi bervariasi dan juga teknologi injap baharu pada penyerap hentak.

Geometri suspensi hadapan, spring dan karekteristik penyerap hentak telah ditala semula, manakala struktur lengan suspensi dan bush telah diubah bagi menguranhkan aliran getaran bagi memperbaiki keselesaan pemanduan. Perubahan struktur pada sistem multilink belakang bukan sahaja bagi menyediakan ruang lebih besar, malah turut memberikan kestabilan dan keselesaan yang cemerlang, dakwa Toyota.

Bagi sistem suspensi adaptif (AVS) yang dinyatakan tadi, ia dihubungkan kepada sistem mod pemanduan Drive Mode Select yang mana talaannya akan berubah mengikut mod Eco, Normal, Sport S, Sport S+ dan Custom yang ditetapkan oleh pemandu. Daya serapan tersebut ditala dan dikawal secara automatik menggunakan actuator solenoid linear yang empat kali lebih cepat berbanding step motor konvensional.

Toyota Corolla Touring Sports ini menerima lima rekaan rim 18-inci dan dua 17-inci baharu. Kedua-dua model ditawarkan dengan empat warna baharu iaitu Oxide Bronze Metallic, Emotional Red 2, Precious Silver dan Phantom Brown selain dari 11 warna sedia ada lain, dan juga dua pilihan cat dengan dua tona.