Hari ini, rakan kami dari paultan.org bahasa inggeris, Danny Tan berada di Bangkok International Motor Show (BIMS) 2019 bagi memberikan liputan kereta-kereta yang dipamerkan di sana, terutamanya model-model yang relevan dengan pasaran Malaysia. Buat permulaan, kami sajikan untuk anda Honda Accord generasi ke-10 yang baharu sahaja dilancarkan di Thailand minggu lalu.

Model generasi baharu ini muncul buat pertama kali di Amerika Syarikat pada Julai 2017, dan untuk pasaran ASEAN, ia nampaknya tidak lagi dijana oleh enjin NA 2.0 liter dan 2.4 liter generasi sebelumnya. Dua pilihan janakuasa ditawarkan di Thai, di mana varian asas dikuasakan dengan enjin 1.5 liter turbo, manakala versi paling tinggi diberikan kuasa hibrid petrol menampilkan enjin 2.0L kitaran Atkinson baharu bersama sistem dua motor elektrik Sport Hybrid i-MMD (Intelligent Multi-Mode Drive).

Oleh itu, harga asas untuk Accord di pasaran berkenaan kini lebih mahal berbanding Toyota Camry dan Nissan Teana, serta transmisi automatik konvensional lima-kelajuan tidak lagi ditawarkan. Bagi varian 1.5 liter Turbo, ia ditala bagi menghasilkan kuasa yang sama seperti pada enjin turbo CR-V iaitu 190 PS dan tork maksima 243 Nm, berbanding enjin sama pada Civic yang hanya menjana 173 PS/220 Nm.

Model pasaran ASEAN juga nampaknya tidak menampilkan penukar gear menggunakan butang, sebaliknya hanya menggunakan tombol gear biasa kerana tiada pilihan kotak gear automatik 10-kelajuan ditawarkan dan model turbo 1.5 liter ini dipadankan dengan kotak gear CVT automatik.

Untuk versi hibrid pula, enjin 2.0 liter i-VTEC kitaran Atkinson tersebut mampu menjana 145 hp/175 Nm, manakala sistem i-MMD dengan dua motor elektrik berkenaan pula menghasilkan 184/315 Nm. Menurut Honda, kuasa keseluruhan untuk Accord Sport Hybrid ini adalah 215 hp, dan kesemua kuasa berkenaan memacu roda hadapan dengan transmisi CVT automatik.

Honda juga telah menghasilkan pek bateri Lithium-ion yang lebih kompak untuk Accord ini, bagi membolehkan kedudukannya dialih dari ruang but belakang ke lantai kabin belakang, seterusnya membuatkan ruang kargo model ini sama luas dengan versi janaan petrol biasa.

Varian Turbo EL merupakan model paling asas untuk Accord dalam pasaran Thailand, diberikan rim 17-inci bersama tayar 225/50R17. Manakala versi Sports Hybrid pula adalah varian tertinggi dan menerima rim 18-inci dengan tayar 235/45R18. Selain itu, Accord Hybrid juga dilengkapkan dengan pakej bantuan pemanduan Honda Sensing, terdiri dari Sistem Brek Pengelak Pelanggaran, Amaran Keluar Lorong, Pengelak Keluar Jalan Raya serta Adaptive Cruise Control dengan Low-Speed Follow.

Kesemua varian Accord dilengkapi dengan ciri-ciri seperti paparan Head-up, paparan pelbagai-info TFT tujuh-inci dan pengecas telefon pintar tanpa wayar. Model Turbo EL dijual pada harga 1.5 juta baht (RM192,844), manakala model Hybrid dijual pada harga 1.65 juta baht (RM212,129).

Honda Thailand juga menawarkan varian Hybrid Tech pada pasaran tersebut, dilengkapi pelbagai lagi kelengkapan termasuk bumbung suria, lampu pintu luaran, spoiler belakang, balutan kulit pada tempat duduk berwarna merah atau hitam (bergantung warna badan yang dipilih), HUD, penderia parkir empat-poin, bantuan parkir belakang dengan empat penderia, kamera parkir 360-darjah, monitor lintasan belakang, serta Sistem Bantuan Parkir Pintar.

Butang “boss” turut dapat dilihat pada tempat duduk penumpang hadapan, seperti yang ditawarkan pada Toyota Camry. Dengan kesemua ini, Honda Accord Hybrid Tech dijual pada harga 150k baht (RM19,282) lebih mahal dari varian Hybrid biasa. Model dengan kit Modulo juga ada dipamerkan di BIMS ini, dan kami akan paparkan kemudian nanti.

Di Thailand, Accord Hybrid berhadapan dengan Toyota Camry Hybrid yang dijana enjin 2.5L, dijual pada harga bermula 1.639 hingga 1.799 juta baht (RM210,659 hingga RM231,223). Sudah pasti Accord ini juga bakal tiba di Malaysia, dan seperti biasa Honda Malaysia akan menggunakan strategi memasang sendiri (CKD) model tersebut di Melaka bagi memastikan harganya kekal kompetitif, dan ia mungkin akan mengambil sedikit masa.

GALERI: Honda Accord 1.5L Turbo 2019

GALERI: Honda Accord Hybrid 2019