The all-new high tech 2020 Nissan Versa features Nissan Safety Shield 360 and a new design with lower, wider and longer exterior dimensions.

Seperti yang dijanjikan semalam semasa menyiarkan gambar Nissan Versa generasi baharu yang bocor, atau untuk pasaran ASEAN ia dikenali sebagai Nissan Almera, hari ini kami telah menerima perincian lengkap terhadap kereta yang membuat kemunculannya pada Tortuga Music Festival di Fort Lauderdale, Amerika Syarikat tersebut.

Berbanding model sedia ada, rupa sedan segmen-B ini sememangnya berubah, dan ia kini jauh lebih kacak tanpa rupa yang pelik. Muka hadapan model ini kelihatan lebih lebar, dan ia sebenarnya hampir seiras dengan versi hatchbacknya iaitu Nissan March pasaran Eropah. Direka dengan elemen rekaan terbaharu Nissan yang digelar “Emotional Geometry”, Versa sedan ini menerima gril V-Motion yang diterapkan elemen sarang lebah bersama lampu hadapan lebih tirus dengan lampu nyalaan siang LED berbentuk anak panah.

Model generasi baharu ini turut menampilkan garis badan dan garis bumbung yang lebih gagah, dengan rupa yang lebih rendah dan juga garis-garis sisi yang menyerlahkan ‘otot-otot’ badan. Bermula dari tiang-C, Versa sedan menerima rekaan yang diinspirasikan dari abang besarnya iaitu Nissan Altima/Teana generasi baharu, dengan kemasan hitam bagi memberi ilusi seolah-olah bumbungnya terapung, serta lampu belakang LED tirus yang direka seperti boomerang.

The all-new high tech 2020 Nissan Versa features Nissan Safety Shield 360 and a new design with lower, wider and longer exterior dimensions.

Pada bahagian dalaman, Versa Sedan 2020 menerima papan pemuka lebih tersendiri berbanding March, dan ia direka dengan elemen lebih melintang dengan ‘sayap’ yang merentangi papan pemuka tersebut, bersama rekaan panel instrumen yang digelar ‘Gliding Wing‘. Roda stereng pelbagai fungsi rata di bawah turut diberikan bersama skrin infotaimen baharu pada bahagian tengah papan pemuka.

Ciri-ciri lain yang ditawarkan untuk model pasaran Amerika Syarikat ini termasuk sistem kunci pintar dengan suis penghidup enjin, pemanas tempat duduk hadapan, sistem penghawa dingin automatik dan juga sokongan hubungan Apple CarPlay dan Android Auto.

Sistem keselamatan pada model pasaran AS ini juga agak tinggi dengan dilengkapkan bersama pakej sistem bantuan pemanduan Nissan Safety Shield 360, yang terdiri dari Brek Kecemasan Automatik, Brek Automatik Belakang, Amaran Keluar Lorong, Bantuan Lampu Tinggi, Pemantau Titik Buta, Amaran Lintasan Belakang, Intelligent Driver Alertness dan Cruise Control Pintar.

The all-new high tech 2020 Nissan Versa features Nissan Safety Shield 360 and a new design with lower, wider and longer exterior dimensions.

Untuk pasaran Amerika Syarikat, Versa Sedan akan dijana enjin 1.6 liter empat silinder berkuasa 122 hp dengan tork maksima 155 Nm. Kuasa dihantar ke roda hadapan menerusi pilihan kotak gear sama ada CVT automatik Xtronic yang telah dikemaskini atau manual lima-kelajuan.

Nissan Versa Sedan akan mula dijual pada pasaran Amerika bermula musim panas tahun ini. Model generasi baharu ini juga hanya akan dipasarkan dalam versi sedan di negara tersebut, tanpa ditemani model hatchback seperti model sebelum ini.

Bagaimana pula untuk pasaran lain? Menurut laporan portal Thailand, headlightmag, Almera generasi baharu ini mungkin akan diperkenalkan di China (dikenali sebagai Sunny) selepas ini. Seterusnya pasaran Thailand menjelang suku keempat 2019, dan mungkin akan dijual menerusi undang-undang Kereta Eco Thailand fasa kedua – ini bermaksud negara berkenaan mungkin akan menerima enjin petrol NA 1.0 liter tiga-silinder seperti March, yang menjana 71 hp/95 Nm.

Jika benar apa yang didakwa ini, kita mungkin akan menerima model berkenaan tidak lama selepas Thailand. Untuk rupa, kita tidak perlu risau kerana rekaan asas Almera generasi baharu ini sudah pun cukup handsome. Yang menjadi persoalan sekarang ini, apa enjin dan spesifikasi lain yang akan di terima pada pasaran Malaysia?

Buat masa sekarang, Edaran Tan Chong Motor menjual Almera yang dijana enjin 1.5 liter empat silinder HR15DE berkuasa 101 hp/139 Nm, dan varian tertinggi menerima hanya dua-beg udara serta brek ABS dengan EBD dan BA, tanpa sistem ESC.