Mac lalu, Porsche telah mendedahkan SUV Cayenne yang nampak lebih sporty digelar Cayenne Coupe dengan dua varian – model asas dan juga Cayenne Turbo Coupe. Kini, jenama kereta sport Jerman berkenaan memperkenalkan pula varian yang diletakkan tengah-tengah antara dua versi tadi, diberi nama Porsche Cayenne S Coupe.

Model ini dijana oleh enjin petrol turbo V6 2.9 liter, diambil dari Cayenne biasa dan juga Panamera, berupaya menjana 440 PS dan tork maksima 550 Nm. Ia digandingkan dengan kotak gear lapan kelajuan automatik dan kuasa dialirkan ke kesemua roda menerusi sistem pacuan semua roda.

Ini membolehkan Cayenne S Coupe memecut dari 0-100 km/j dalam masa 5 saat sebelum mencapai kelajuan maksima 263 km/j. Namun sekiranya pemilik memilih untuk memadankan kesemua tiga pakej lightweight sports, pecutan pada jarak sama dalam masa 4.9 saat.

Ia jelas jauh lebih pantas dari model asas yang dijana enjin 3.0 liter V6 turbo berkuasa 340 PS/450 Nm yang memerlukan 6 saat untuk pecutan yang sama (dengan kelajuan maksima 243 km/j), dan sedikit perlahan dari model paling berkuasa Cayenne Turbo Coupe (4.0 liter V8 turbo berkembar berkuasa 550 PS/770 Nm) yang mencatatkan hanya 3.9 saat dengan kelajuan maksima 286 km/j.

Porsche Cayenne S Coupe hadir standard dengan pakej Sport Chrono, Power Steering Plus, Park Assist hadapan dan belakang, Porsche Active Suspension Management (PASM), tempat duduk larasan berkuasa lapan-hala, bumbung kaca panaromik kekal dan juga rim berdiameter 20-inci.