Setelah bertarung hampir sembilan jam dengan cuaca panas terik hingga ke hujan pada sebelah malam, Proton Iriz R3 yang dipandu oleh Farique Hairuman a.k.a Wak Tempe bersama Mitchell Cheah berjaya menjadi juara keseluruhan dan juga kategori tertinggi M Production dalam perlumbaan ketahanan Sepang 1000 KM 2019 yang berlangsung semalam.

Dengan kemenangan ini, Proton Iriz R3 dan Farique Hairuman berjaya mengekalkan kejuaraan untuk tahun kedua berturut-turut dan tahun ketiga berturut-turut untuk pasukan Proton R3 sendiri.

Manakala pasangan pemandu Farique pada tahun lalu iaitu Syafiq Ali tahun ini bergandingan dengan Admi Shahrul untuk mengemudi Proton Saga R3, berjaya menghabiskan perlumbaan di tempat kedua bagi menguatkan dominasi pasukan Proton R3 di podium S1K 2019.

Tempat ketiga pula menjadi milik satu lagi pasukan rasmi pengeluar – Honda Jazz pasukan Honda Malaysia Racing Team (HMRT) yang dipandu oleh bekas pemandu British Formula 3, Farriz Fauzy dan Aaron Lim, tertinggal 3-lap di belakang pendahulu perlumbaan.

Toyota Vios dari pasukan Wing Hin Motorsport yang dipandu pasangan Boy Wong dan Dannies Ng menamatkan perlumbaan di tempat keempat, manakala satu lagi jentera HMRT iaitu Honda City yang dipandu pasangan adik-beradik Tengku Djan Ley dan Tengku Ezan bersama Afiq Mohamad pada satu ketika seperti pasti untuk menaiki podium di tempat ketiga, tetapi hanya berpuas hati di tempat keenam kerana masalah suspensi yang dihadapi.

Trio pemandu wanita yang dibentuk dari program MSF-R3 Ladies Driver Search iaitu Leona Chin, Faye Kusairi dan Nurul Husna yang memandu Proton Saga R3 turut melakukan kejutan – walaupun bermula pada petak ke-26, mereka berjaya menamatkan perlumbaan di tempat ketujuh!

Selain dari Proton R3 dan HMRT, S1K untuk kategori M Production tahun ini turut disertai oleh satu lagi pasukan rasmi pengeluar iaitu Toyota Gazoo Racing Malaysia. Pasukan berkenaan mempertaruhkan sebuah Toyota Vios, dan dipandu oleh ketua pegawai UMW Toyota Motorsport Akio Takeyama, juara GT Jepun kelas GT500 dengan pasukan Esso Ultraflo Supra pada tahun 2002 Akira IIda dan bintang tempatan William Ho.

Pasukan Toyota Gazoo Racing Malaysia berkenaan berjaya menamatkan perlumbaan pada percubaan pertama mereka di S1K ini, namun hanya terpaksa berpuas hati di tempat ke-12.