Lepas Proton dan Perodua, hari ini Volvo Cars Malaysia (VCM) pula menjemput kami ke majlis makan tengah hari sempena Tahun Baharu Cina sambil mendedahkan prestasi syarikat untuk tahun lalu serta rancangan untuk tahun 2020. Dalam majlis tersebut, jenama premium dari Sweden tersebut mengumumkan bahawa mereka kini memberi waranti selama lapan tahun untuk bateri sistem hibrid plug-in (PHEV) model-model baharu mereka, serta mengesahkan bahawa S90 facelift dan S60 T8 versi CKD akan dilancarkan di Malaysia tahun ini.

Untuk bateri tersebut, tawaran berkenaan sah untuk pelanggan yang membeli model-model PHEV Volvo bermula 1 Januari 2020. Menurut VCM, tawaran ini diberikan kepada pelanggan bagi memberikan mereka lebih ketenangan selepas membeli model-model yang lebih mesra alam tersebut.

Dengan tawaran waranti ini, menyaksikan waranti dari Volvo untuk bateri hibrid ini adalah antara yang paling lama di Malaysia, sama dengan apa yang ditawarkan oleh Honda. Manakala pengeluar premium Eropah lain seperti BMW dan Mercedes-Benz hanya menawarkan waranti selama enam-tahun/100,000 km untuk komponen yang sama.

VCM juga mengesahkan bahawa sedan S60 T8 Twin Engine R-Design yang buat masa ini dijual dalam versi diimport sepenuhnya (CBU) bakal dijual dalam versi pemasangan tempatan, dengan spesifikasi serta harga yang sama. Ketika dilancarkan pada Oktober tahun lalu, model berkenaan dijual pada harga RM295,888.

Seperti namanya, janakuasa T8 pada S60 tersebut menggandingkan enjin Drive-E 2.0 liter empat-silinder yang disuap dengan pengecas turbo dan supercharger berkuasa 320 hp/400 Nm, bersama motor penghidup/generator yang bersepadu dengan aci engkol dan juga kotak gear Aisin AW TG-81SD lapan-kelajuan automatik.

Gandar belakang juga mempunyai pemacunya tersendiri terdiri dari motor elektrik berkuasa 87 hp/240 Nm, menjadikan kuasa keseluruhan S60 T8 Twin Engine ini adalah 407 hp/640 Nm, membolehkan ia memecut dari 0-100 km/j dalam masa 4.4 saat sebelum mencapai kelajuan maksima 250 km/j. Ia juga mencatatkan penggunaan bahan api serendah 2 liter untuk perjalanan 100 km.

Pakej R-Design pada S60 ini datang dengan ciri-ciri seperti pakej penggayaan luaran R-Design yang lebih garang, rim aloi 19-inci, tempat duduk balutan kulit Nappa R-Design, skrin sesentuh sembilan inci format potret dengan Apple CarPlay dan Android Auto, paparan head-up, bumbung panaromik, sistem bantuan pemanduan penuh serta fungsi pemanduan separa autonomous Pilot Assist.

Manakala untuk S90 facelift, model ini sebenarnya masih lagi belum didedahkan lagi pada peringkat global. Walau bagaimanapun, menerusi berberapa imej spyshot yang telah tersebar, versi kemaskini berkenaan akan menampilkan berberapa perubahan pada bampar serta lampu hadapan dan belakang, dan juga hadir dengan sistem infotainmen berasaskan sistem Android seperti pada model elektrik XC40 Recharge.

Seperti juga versi SUV siri-90 iaitu XC90 facelift yang telah diperkenalkan, sedan ini dijangka turut akan ditawarkan dengan model hibrid ringkas menggunakan lencana ‘B’ serta janakuasa untuk versi T8 Twin Engine yang disentuh semula bagi menghasilkan kuasa sehingga 420 PS (XC90 facelift pasaran Malaysia walau bagaimanapun kekal dengan 407 PS). Juga dengan bateri lebih besar, jarak gerak untuk sistem elektrik sepenuhnya S90 ini akan mencapai 50 km.

GALERI: Volvo S60 T8 Twin Engine R-Design CBU