Lotus Evora GT410

Melalui laporan yang dikeluarkan oleh Automotive News Europe, Lotus dikatakan sedang membangunkan sebuah model tahap permulaan yang juga akan menjadi model terakhir menggunakan enjin pembakaran dalaman oleh pengeluar tersebut.

Laporan itu turut memetik maklum balas daripada CEO Lotus, Phil Popham yang memberitahu model ini akan mempunyai ruang dalaman mencukupi untuk kegunaan harian, rekaan seperti Evija dan harga antara 55,000 hingga 100,000 pound sterling (RM295,449 hingga RM537,180).

Pengeluaran model ini akan dibuat di satu cabang baru kilang Lotus di Hethel bermula bulan hadapan, iaitu selepas tempoh kawalan pergerakan di United Kingdom ditamatkan. Pengenalannya pula dijangka berlaku hujung tahun ini atau awal tahun hadapan.

Spyshot SUV Lotus

Pengenalan model ini adalah antara cara Lotus untuk menawarkan model yang lebih mesra pengguna serta meningkatkan jumlah jualan buat sementara sebelum sebuah SUV serba baru (besar kemungkinan dibuat di China) diperkenalkan ke dalam pasaran.

Memandangkan Lotus sekarang mahu menggunakan sepenuhnya kapasiti pengeluaran 5,000 unit setahun pada kilang mereka, model baru ini mempunyai kemungkinan menggunakan platform yang sudah sedia ada seperti Evora, dan bukannya platform serba baru.

“Fokus kami sekarang adalah pada kereta sports, tapi kami rasa jenama ini mempunyai potensi memasuki segmen lain, dan Geely mempunyai kepakaran dalam pemacu elektrik serta pemanduan autonomous,” kata Popham. Model Evija yang menggunaan kuasa elektrik penuh serta kuasa hingga 2,000 PS akan mula memasuki fasa pengeluaran hujung tahun ini dan tempahan untuknya juga sudah diterima.