Hujung tahun ini Ford akan menambah satu lagi model prestasi yang menggunakan lencana ST, iaitu Puma ST, untuk menyertai Focus ST dan Fiesta ST yang sudah pun berada dalam pasaran Eropah sekarang. Sebelum ia didedahkan sepenuhnya, syarikat itu mengeluarkan teaser terlebih dahulu.

Berdasarkan apa yang boleh dilihat daripada video teaser serta gambar spyshot sebelum ini, Puma ST akan mempunyai penampilan yang lebih agresif berbanding model biasa. Pada bahagian hadapan terdapat tambahan lip spoiler serta bukaan udara yang direka semula demi memberikan lebih pengudaraan kepada intercooler yang lebih besar.

Model ini juga akan datang dengan rekaan rim khas, spoiler bumbung yang besar, bampar belakang baru dengan dua muncung ekzos, brek lebih besar serta barangan lain yang biasa diberi dalam pakej ST. Di dalam pula terdapat tempat duduk Recaro berserta logo ST (juga terdapat pada stereng).

Menurut laporan sebelum ini Puma ST akan dikuasakan oleh enjin tiga silinder turbo 1.5 liter sama seperti Fiesta ST, yang digabungkan bersama transmisi manual enam kelajuan dan mampu menghasilkan kuasa 200 PS dan 290 Nm tork kepada roda hadapan. Ada khabar juga menyatakan ia akan dilengkapi dengan pilihan limited-slip differential serta fungsi launch control.

Disebabkan binaanya yang lebih tinggi, prestasi Puma ST mungkin sedikit kekurangan berbanding Fiesta ST yang mampu mencatat 0-100 km/j dalam masa 6.7 saat. Apabila masuk dalam pasaran nanti, ia akan bersaing dengan crossover prestasi lain seperti Hyundai Kona N yang akan memasuki pasaran tidak lama lagi.