Honda Civic Type R Limited Edition is the 2020 WTCR Official Safety Car

Pengendali perlumbaan World Touring Car Cup (WTCR) hari ini telah mengumumkan bahawa model istimewa Honda Civic Type R Limited Edition telah dipilih sebagai ‘Safety Car’ rasmi untuk kesemua enam pusingannya musim ini, dipandu oleh dua pemandu professional Bruno Correia dan Pedro Couceiro.

Model yang dihasilkan dalam jumlah terhad berkenaan telah diperkenalkan untuk pasaran Eropah pada Februari lalu di ibu pejabat JAS Motorsport di Itali, iaitu badan yang bertanggungjawab untuk menghasilkan jentera lumba sebenar Honda Civic Type R TCR.

Bagi mengekalkan identiti Type R Limited Edition tersebut, warna badan Sunlight Yellow (atau Phoenix Yellow pada pasaran lain) sempena memperingati model Type R terdahulu seperti Civic EK9 Type R dan juga Integra DC2 Type R masih dikekalkan. Namun, ia turut diberikan livery khas yang direka oleh artis Belgium, Vanuf yang juga bertanggungjawab menghasilkan livery perlumbaan rasmi untuk Honda.

Honda Civic Type R Limited Edition is the 2020 WTCR Official Safety Car

Honda Civic Type R Limited Edition ini dihasilkan dalam jumlah yang cukup terhad – 600 unit untuk pasaran Amerika dan 100 unit untuk pasaran Eropah. Mac lalu, Honda UK mengumumkan bahawa 20-unit yang diperuntukkan untuk mereka telah pun habis dijual. Ia diikuti dengan laporan dari Honda Kanada awal bulan ini yang menyatakan kuota 100 unit yang mereka terima turut habis licin ditempah hanya dalam masa empat minit.

Apa yang menarik sangat tentang FK8 Type R Limited Edition ini? Versi khas ini sebenarnya dihasilkan dengan ‘semangat’ yang sama seperti Civic Type R pertama iaitu EK9 dan juga model-model Type R lain yang sezaman dengannya. Oleh itu, beratnya perlu dibuang sebanyak yang mungkin menerusi pelbagai aksesori yang perlu dicabut termasuk pengelap cermin belakang, penutup tonneau, skrin infotainmen beserta sistem audio, sistem pendingin hawa bersama saluran pemanas untuk bahagian belakang dan mengurangkan penebat-penebat bunyi.

Model edisi terhad ini juga diberikan rim 20-inci aluminium forged khas dari BBS yang dibuat yang lebih ringan dari versi biasa, serta dibaluti tayar lebih serius Michelin Cup 2. Ya, memang ia tidak lagi selesa, kerana Type R Limited ini direka lebih menumpukan kepada pemanduan di litar.

Honda Civic Type R Limited Edition is the 2020 WTCR Official Safety Car

Dengan semua perkara yang dibuat tersebut, model ini adalah 47 kilogram lebih ringan dari model Type R FK8 biasa. Selain itu, Honda turut menala semula suspensi dan juga sistem stereng Type R Limited Edition ini bagi membolehkan pemandu memberikan kawalan dan respon pada tahap maksimum.

Ia turut diberikan perincian khas lain termasuk kemasan hitam berkilat istimewa pada bumbung, penutup cermin sisi, liang udara pada penutup hud enjin, manakala di belakang ia hadir dengan lencana Civic berwarna krom gelap. Bagi menambah nilai eksklusif, kesemua FK8 istimewa ini akan diberikan plat dengan nombor serial unik.

Honda tidak memberikan sebarang penambahan kuasa pada model edisi terhad ini. Ia masih dijana enjin K20C1 2.0 liter empat-silinder VTEC Turbo berkuasa 320 PS (pasaran Malaysia sebelum ini hanya 310 PS) dan tork maksima 400 Nm, digandingkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan nisbah rapat, lengkap dengan LSD.

Safety Car Honda Civic Type R Limited ini akan berada di hadapan grid kesemua jentera lumba yang bertanding lima minit sebelum permulaan setiap perlumbaan WTCR bagi melengkapkan satu pusingan pemanas badan, dan ia kemudiannya akan bersiap sedia sepanjang perlumbaan tersebut untuk mengemudi semula di bahagian hadapan sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini.

GALERI: Honda Civic Type R Limited Edition