Toyota C-HR GR Sport, C-HIC diperkenalkan di Eropah

Satu lagi model GR Sport diperkenalkan di Eropah dan kali ini adalah untuk C-HR. Tidak seperti di Jepun, crossover segmen B ini tidak mendapat sebarang panel badan yang unik, dan hanya warna, kemasan serta beberapa lagi perincian lain diubah.

Muka hadapan C-HR GR Sport Eropah ini masih lagi sama seperti model facelift, tetapi mendapat lip hadapan, bar bampar serta kemasan keliling lampu kabus yang berwarna hitam. Kemudiannya, perumah lampu turut digelapkan dan gril menggunakan kemasan krom gelap.

Tema gelap ini diteruskan lagi pada bahagian lain termasuklah panel bawah pintu serta keliling pemantul cahaya belakang, dan kemudian rim menggunakan unit 19 inci dan bampar diberikan kemasan warna perak di bawah. Sembilan warna dua tona ditawarkan, termasuk Dynamic Grey yang khas untuknya.

Pada bahagian dalam, kenderaan ini datang dengan pilihan balutan fabrik atau gabungan kulit dan Alcantara, bersama perincian kelabu serta jahitan merah dan kelabu. Anda juga dapat melihat roda stereng dibalut kulit, animasi GR pada panel instrumen serta lencana GR pada tempat duduk, butang pemula dan panel tepi pintu.

Cermin jenis gelap, sistem masuk tanpa kunci, lampu utama LED dan cermin sisi boleh lipat sendiri datang secara standard. C-HR GR Sport ini juga menggunakan suspensi yang ditala khas untuk meningkatkan pengendaliannya sambil mengekalkan keselesaan, serta tayar Continental Premium Contact 6 yang lebih besar.

Selain versi GR Sport, Toyota juga telah memperkenalkan varian C-HIC untuk model tahun 2021. Model ini datang dengan rim 18 inci dan empat pilihan warna dua tona termasuk warna baru Oxide Bronze. Ia juga mendapat balutan kulit dua tona Orchid/Black, tempat duduk kawalan kuasa dan lapik bumbung warna kelabu.

Toyota C-HR GR Sport, C-HIC diperkenalkan di Eropah

Akhir sekali, C-HR 2021 dipasang dengan pakej sistem bantuan pemandu Toyota Safety Sense yang dipertingkat. Ciri Autonomous Emergency Braking pada kenderaan ini sekarang boleh mengesan kenderaan yang datang dari hadapan waktu di persimpangan manakala Emergency Steering Assist pula boleh memberikan tambahan tork stereng apabila mengelak secara tiba-tiba.

Fungsi Adaptive Cruise Control pula boleh mengawal kelajuan berdasarkan had laju jalan raya menggunakan pengesan tanda jalan, sementara Lane Centring Assist juga turut ditambah. Bagi enjin, C-HR 2021 terus menggunakan penggerak hibrid sama seperti sebelum ini di Eropah, terdiri daripada unit 1.8 liter dan 2.0 liter yang masing-masing mampu menghasilkan kuasa 122 hp dan 184 hp.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.