Sayap perlumbaan dan divisi prestasi Hyundai iaitu Hyundai N dilaporkan kini sedang membangunkan enjin baharu untuk model produksi jalan raya mereka, menurut portal automotif Korea Selatan, Khan.

Buat masa sekarang, model-model prestasi tinggi produksi jalan raya jenama berkenaan seperti i30 N dan Veloster N dijana oleh enjin 2.0 liter turbo berkuasa 280 PS/392 Nm, serta enjin lebih kecil 1.6 liter turbo berkuasa 204 PS/275 Nm pada i20 N. Untuk enjin baharu ini, ia dilaporkan turut menampilkan pengecas turbo, namun dengan kapasiti lebih besar iaitu 2.3 liter!

Laporan tersebut turut menyebut bahawa Hyundai N membangunkan enjin tersebut dengan pengetahuan yang diperolehi dalam Kejuaraan Rali Dunia (WRC) dan menghasilkan blok enjin, gasket bersama kepala silinder dengan ketahanan yang sama seperti jentera WRC mereka, yang telah pun terbukti merangkul gelaran juara dunia dalam kategori pengeluar untuk musim 2019 dan 2020.

Ini membolehkan enjin tersebut bukan sahaja menampilkan beban mekanikal yang rendah, malah enjin dengan kapasiti besar yang didesak pengecas turbo tersebut mampu menjerit hingga 7,000 rpm dengan selamat, kurang hanya 1,500 rpm berbanding enjin perlumbaan i20 N Coupe WRC mereka.

Walau bagaimanapun, perincian lain untuk enjin ini seperti jumlah kuasa sebenar dan juga kereta apa yang akan menerimanya masih belum didedahkan. Tapi ia sangat jelas bahawa Hyundai N amat serius dalam menghasilkan model-model produksi prestasi tinggi mereka dan bakal muncul dengan pelbagai model lebih seronok selepas ini!