Kewujudan model Pan America dalam senarai motosikal yang sedang dibangunkan oleh Harley-Davidson sudah diketahui beberapa tahun yang lalu dan akhirnya kini ia sudah bersedia untuk memasuki pasaran. Mengikut perancangan, ia akan mula berada di pusat pameran pada bulan Mac 2021 (bergantung kepada pasaran) sementara untuk harga pula ia dijangka bermula 14,000 pound sterling (RM79,438) di United Kingdom.

Model ini akan menjadi model pertama yang membawa Harley-Davidson ke dalam segmen motosikal jelajah/adventure, di mana pesaing yang lebih terkenal dalam segmen ini adalah seperti BMW R 1250 GS, KTM Super Adventure 1290, Triumph Tiger 1200, Honda CRF1000L Africa Twin dan Ducati Multistrada 1260.

Kuasa penggerak Pan America datang daripada enjin v-twin 1,250 cc yang dipanggil sebagai H-D Revolution Max 1250 dan ia mampu menghasilkan maksimum 150 hp dan 127 Nm tork. Lengkap dengan sistem penyejukan udara, empat injap bagi setiap silinder dan sistem pemasaan injap boleh ubah, enjin ini kemudiannya dipadankan bersama transmisi enam gear untuk menyampaikan kuasa ke roda belakang melalui sistem rantai.

Terdapat dua versi Pan America yang akan ditawarkan kepada orang ramai – Pan America 1250 sebagai model asas dan Pan America 1250 Special berada di atasnya dan mempunyai kelebihan suspensi elektronik semi aktif. Berat keseluruhan Pan America 1250 adalah 242 kg (Special 254 kg) dan ia datang dengna tangki bahan api 21.2 liter.

Sistem brek menggunakan unit daripada Brembo, dengan di hadapan terdapat cakera berkembar serta angkup empat piston sementara belakang menggunakan angkup satu piston. Rim bergantung kepada versi, sama ada menggunakan unit aloi ataupun spoked, tetapi saiznya masih sama iaitu 19 inci di hadapan, 17 inci di belakang dan dibalut tayar Michelin Scorcher Rubber.

Kelengkapan lain yang disediakan adalah termasuk fork USD 47 mm boleh laras sepenuhnya (bagi model asas), monoshock di belakang, skrin TFT-LCD 6.8 inci yang boleh disambung kepada telefon pintar serta semua lampu jenis LED.