Toyota telah mengumumkan bahawa mereka kini menambah lagi bilangan alat ganti yang diproduksi semula untuk kereta sport Supra generasi ketiga (A70) dan generasi keempat (A80) dalam program GR Heritage Parts yang sebelum ini telah pun dilancarkan pada tahun lalu.

Program ini bukan hanya ditawarkan untuk pasaran Jepun, Amerika Utara dan Eropah, malah pelanggan dari pasaran lain turut boleh membeli barisan komponen alat ganti berkenaan, dan ia sebelum ini turut menawarkan pelbagai komponen untuk kereta sport 2000GT.

Antara komponen alat ganti tambahan yang ditawarkan dalam program ini untuk Supra A70 adalah silinder utama untuk pam klac, silinder pelepas klac, hos brek, hos pemanas, dan juga tombol panel kawalan sistem pendingin hawa; kesemua ini akan mula dijual bulan hadapan.

Ia akan diikuti dengan emblem hadapan yang dibuat semula menggunakan material enamel yang akan mula dijual pada bulan Ogos, selepas itu disusuli dengan perapi-perapi pelindung sisi, emblem belakang, kemasan pintu hadapan serta bushing untuk lengan bawah suspensi hadapan.

Manakala untuk Supra A80 pula komponen tambahan yang diproduksi semula termasuk penderia oksigen (O2 sensor) yang akan mula dijual pada bulan Julai, diikuti dengan bampar hadapan seawal bulan Ogos. Walau bagaimanapun Toyota turut memberitahu produksi semula komponen-komponen ini akan dibuat dalam jumlah terhad kerana ia adalah projek yang dibuat dengan kerjasama khas dari vendor-vendor mereka, jadi pelanggan perlu mendapatkannya sebelum kehabisan stok.

Senarai penuh alat ganti yang ditawarkan ini boleh anda semak di laman sesawang rasmi GR Heritage Parts. Buat masa sekarang 2000GT merupakan model yang menerima pilihan alat ganti yang diproduksi semula paling banyak antara tiga model yang ditawarkan dalam program ini.

Toyota juga mengalu-alukan pelanggan untuk membuat cadangan komponen alat ganti yang mana lagi perlu mereka hasilkan semula, namun mereka akan menilai semula senarai cadangan berkenaan berdasarkan permintaan yang diterima.