FIA telah mengesahkan bahawa Grand Prix Australia digugurkan untuk Formula musim ini atas sebab polisi Covid-19 negara berkenaan. Ia bermaksud ini kali kedua GP tersebut gagal dilangsungkan akibat pandemik Covid-19.

GP Australia sepatutnya dilangsungkan pada 19-21 Mac lalu sebagai perlumbaan pembuka tirai untuk musim tahun ini. Namun disebabkan kerajaan Victoria mewajibkan semua yang datang dan terlibat dalam perlumbaan berkenaan perlu menjalani kuarantin 14-hari, ia dijadualkan semula untuk diadakan pada 19-21 November, dengan harapan ketika itu polisi berkenaan sudah pun dilonggarkan.

Walau bagaimanapun, polisi tersebut nampaknya tidak akan berubah sehingga akhir tahun ini, menyebabkan GP Australia terpaksa sekali lagi digugurkan dari kalendar. Ini kerana sekiranya kuarantin 14-hari berkenaan dijalankan, ia akan akan menjejaskan ujian pra-musim selama tiga hari (dijadualkan pada 2-4 Mac) dan juga perkara-perkara lain.

Ada laporan menyatakan bahawa perbincangan telah dibuat bagi membolehkan pemandu dan pasukan dikecualikan dari kuarantin wajib berkenaan, namun tiada persetujuan dapat dicapai.

Walau bagaimanapun, jurucakap Formula memberitahu bahawa mereka yakin perlumbaan berkenaan masih boleh dilangsungkan sebanyak 23-pusingan untuk musim 2021 ini. Menurutnya, penganjur kini mempunyai berberapa pilihan untuk diambil bagi menggantikan tempat GP Australia tesebut. Perincian mengenainya akan diumumkan dalam tempoh berberapa minggu akan datang.

Antara pilihan yang dipertimbangkan adalah mengadakan dua perlumbaan dalam satu lokasi, seperti di Austria, yang akan dibuat di Brazil atau Arab Saudi. Selain Australia, China, Singapura dan Kanada juga terpaksa membatalkan penganjuran Formula 1 mereka tahun ini kerana masalah berkaitan Covid-19.