GWM rancang perkenal sembilan model dalam masa tiga tahun di Malaysia, CKD bermula tahun depan

GWM rancang perkenal sembilan model dalam masa tiga tahun di Malaysia, CKD bermula tahun depan

Dengan model Ora Good Cat telah pun dilancarkan secara rasmi di Malaysia, Great Wall Motors (GWM) kini mengumumkan rancangan pengembangan syarikat, yang berkenaan dengan penawaran produk serta rangkaian pengedarnya.

Menurut presiden rantau Asia GWM, Zhang Jiaming, dalam masa tiga tahun akan datang, GWM akan memperkenalkan sembilan model untuk pasaran Malaysia, dan ini termasuk kenderaan dalam segmen sedan, SUV dan trak pikap dalam kategori kenderaan tenaga baru (NEV).

Syarikat itu juga meletakkan sasaran untuk menjadi pendahulu jenama EV di Malaysia. Berkenaan pembangunan rangkaian, GWM mempunyai perancangan untuk membuka 15 pusat perkhidmatan di sekitar Semenanjung Malaysia, dan kebanyakan daripadanya akan menjadi pusat 3S, dan 70% adalah di dalam kawasan bandar.

Tambah Zhang lagi, lima pusat khidmat pertama akan dibuka pada bulan Disember, merangkumi kawasan utara, selatan dan tengah Semenanjung Malaysia, sementara operasi pemasangan tempatan pula akan bermula tahun depan, seterusnya membuka 2,000 peluang pekerjaan kepada warga tempatan.

Great Wall Motors kembali ke pasaran Malaysia secara rasmi pada Julai lalu, melalui syarikat Great Wall Motor Sales Malaysia. Selain EV Ora Good Cat, kita juga boleh menjangka ketibaan Haval H6 serta Haval Jolion ke dalam negara, dan kedua-duanya telah pun pernah dilihat diuji atas jalan raya di sini.

Berkenaan dengan NEV pula, mungkin H6 atau Jolion versi elektrik yang akan dibawa masuk. Thailand juga sudah menerima H6, tetapi dalam versi PHEV yang menggabungkan enjin petrol 1.5 liter turbo dengan motor elektrik, untuk menghasilkan kuasa keseluruhan 326 hp dan tork 530 Nm.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required