Secara keseluruhannya, Volvo Car Malaysia telah menjual 3,194 buah kenderaan pada tahun lepas, yang mana bersamaan dengan peningkatan 43% berbanding tahun 2021. Ini adalah satu catatan rekod baru bagi syarikat itu, dan menandakan tahun ketujuh berturut-turut ia dapat mencatat peningkatan jualan di dalam negara.

Syarikat itu juga memberitahu dalam siaran akhbar bahawa bulan terbaik bagi 2022 adalah Disember, di mana mereka berjaya menjual lebih 395 buah kenderaan. Pelancaran XC40 Recharge Pure Electric dan C40 Recharge Pure Electric diberitahu membantu meningkatkan lagi jumlah jualan.

Kedua-dua model ini dipasang di Shah Alam (CKD), dan berjaya memenuhi permintaan pasaran untuknya. XC40 EV diperkenalkan pada bulan Mac tahun lepas, dan menjelang bulan Jun, ia telah habis dijual. Menurut VCM, sehingga kini mereka masih sedang mengusahakan penghantaran kenderaan sementara tempahan yang diterima untuk 2023 juga adalah baik.

Melihat kepada C40 pula, model yang mula dijual pada bulan lepas ini sudah menerima lebih 100 tempahan di atas talian, iaitu hanya 10 hari selepas pelancarannya. Menurut VCM, syarikat mensasarkan 75% daripada jualan adalah untuk barisan model Recharge Pure Electric mejelang 2025 dan petunjuk diberi bahawa model EX90 juga bakal tiba ke dalam negara.

“Pelancaran dua model elektrik pemasangan tempatan pertama kami telah menjadi pemangkin kepada jualan bulanan. Dengan peningkatan perkongsian pasaran kenderaan elektrik kami secara global, kami optimis perkara sama akan berlaku di Malaysia,” kata pengarah urusan VCM, Charles Frump.