Mazda 2 generasi baharu dengan sistem hibrid enjin rotary akan muncul seawal akhir tahun depan?

Mazda 2 generasi baharu dengan sistem hibrid enjin rotary akan muncul seawal akhir tahun depan?

Mazda 2 facelift 2023

Model generasi terkini untuk hatchback segmen-B Mazda 2 sudah pun berada sekitar sembilan tahun dalam pasaran selepas pertama kali diperkenalkan pada 2014. Walaupun sudah lama dijual, Mazda sentiasa memberikan kemaskini terhadap model tersebut dan menerima facelift terbaharu pada awal tahun ini.

Namun menurut laporan portal automotif Jepun BestCarWeb, sumber yang boleh dipercayai memberitahu bahawa model generasi keempat Mazda 2 mungkin akan muncul pada lewat 2024 atau awal 2025 dengan kerangka SkyActive-Body yang lebih diperkuat.

Laporan itu turut menyebut bahawa Mazda 2 generasi baharu ini akan dihasilkan dengan saiz hampir sama dengan model sedia ada tetapi sedikit lebih lebar, serta bakal menggunakan falsafah rekaan Kodo baharu yang menampilkan rupa “lebih bulat dan comel”.

Mazda 2 generasi baharu dengan sistem hibrid enjin rotary akan muncul seawal akhir tahun depan?

Mazda 2 facelift 2023

Pilihan unit rangkaian kuasa juga bakal diperbaharui pada model serba baharu ini. Mazda 2 dikhabarkan bakal menerima enjin petrol NA 1.5 liter empat silinder dipadankan dengan sistem hibrid ringkas.

Manakala bagi versi diesel, enjin 1.5L turbodiesel SkyActiv-D sedia ada mungkin akan ditukar menggunakan enjin turbodiesel empat-silinder 1.8L. Malah Mazda 2 baharu ini juga bakal ditawarkan dengan unit rangkaian kuasa hibrid e-Skyactiv R-EV yang menggunakan enjin wankel Rotary.

Sistem yang sama kini sudah pun dipadankan pada Mazda MX-30 R-EV 2023. Walau bagaimanapun, tugas untuk enjin rotary pada unit rangkaian kuasa ini bukanlah seperti pada kereta sport Mazda RX-7 terdahulu, sebaliknya ia berfungsi sebagai enjin penambah jarak.

Unit rangkaian kuasa hibrid e-Skyactiv R-EV pada Mazda MX-30

Pada MX-30 R-EV, unit rangkaian kuasa ini menampilkan enjin Wankel Rotary yang dikenali dengan kod 8C, berkapasiti 830 cc dan mampu menghasilkan 75 PS (74 hp atau 55 kW) tork maksima 116 Nm. Namun enjin ini bukan bertugas untuk memacu roda, tetapi ia hanya befungsi untuk mengecas bateri hibrid lithium-ion dengan kapasti 17.8 kWj diletakkan pada bahagian bawah lantai.

Bateri berkenaan akan membekalkan kuasa kepada motor elektrik yang mampu menghasilkan 170 PS (168 hp atau 125 kW) dan tork maksima 260 Nm, diletakkan digandar hadapan bagi memacu sepenuhnya roda hadapan.

Menurut BestCarWeb, beberapa perincian rasmi mungkin akan didedahkan secara rasmi oleh Mazda sebelum Mazda 2 generasi baharu ini membuat kemunculan sulung kelak.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required