Pengedar jenama Toyota Di Malaysia, UMW Toyota Motor (UMWT) hari ini mengumumkan panggilan semula terhadap 12,997 unit trak pikap Hilux dan juga kembar SUVnya iaitu Fortuner berhubung masalah pada servo brek kenderaan-kenderaan tersebut.
Dari jumlah keseluruhan berkenaan, 11,571 unit daripadanya adalah Hilux dan 1,426 unit selebihnya adalah Fortuner. Kesemua kenderaan yang dipanggil ini adalah model yang dijual oleh UMWT dan diproduksi antara Julai 2018 sehingga Januari 2019. Model lain dengan tarikh pengeluaran tidak sama tidak terlibat sama sekali dengan panggilan semula kali ini.
Menurut UMWT, masalah berkenaan berpunca dari omboh resin dalam servo brek berkenaan yang boleh menyebabkan prestasi membrek terjejas. Panggilan semula ini dibuat sejurus selepas UMWT menerima informasi dari Toyota Motor Corporation.
Kesemua pemilik kenderaan yang terjejas akan dihubungi oleh UMWT menerusi surat. Semua kerja-kerja pembaikkan akan dibuat tanpa melibatkan sebarang kos dari pelanggan.
Untuk keterangan lanjut berkenaan panggilan semula ini atau untuk mengetahui status kenderaan Toyota anda, UMWT menasihatkan pelanggan yang terjejas terus menghubungi mana-mana pusat servis Toyota yang bertauliah atau hubungi talian bebas tol 1800-8-TOYOTA (869682).



Toyota Yaris Cross
dari RM99,900
Toyota Hilux
dari RM226,300
Toyota Urban Cruiser
dari RM198,000
Toyota bZ4X
dari RM220,000
Toyota GR Yaris
dari RM315,600
Toyota GR Corolla
dari RM368,950
Toyota Camry
dari RM221,800
Toyota Corolla Cross
dari RM133,800
Toyota Hiace
dari RM169,000