Finalis untuk anugerah European Car of the Year 2017 telah pun diumumkan, dengan tujuh kereta dari tujuh pengeluar berbeza kini bersaing untuk merebut gelaran berkenaan. Senarai kereta yang telah diundi oleh 58 orang juri berkenaan adalah:

Alfa Romeo Giulia
Citroen C3
Mercedes-Benz E-Class
Nissan Micra
Peugeot 3008
Toyota C-HR
Volvo S90/V90

Nampaknya, tiada pengeluar dari Amerika dan Korea disenarai pendekkan sebagai finalis untuk kali ini. Turut dilihat, tiada juga kereta hibrid atau elektrik sepenuhnya yang dicalonkan pada senarai akhir berkenaan. Kesemua pengeluar yang tercalon juga pernah merangkul gelaran tersebut sebelum ini, kecuali Volvo.

Alfa Romeo Giulia – sedan terbaharu dari jenama berkenaan nampaknya berjaya menambat hati para juri. Begitu juga model-model baharu yang menampilkan rekaan dan juga teknologi terkini seperti Nissan Micra (atau dikenali juga sebagai March) dan juga Citroen C3.

Dari kesemua kereta yang dicalonkan,kami telahpun memandu uji Mercedes-Benz E-Class W213. Toyota C-HR dan Volvo S90 belum lagi masuk kepasaran Malaysia, namun kedua-dua model ini dijangka akan menerjah pasaran tempatan tidak lama lagi.

Pemenang untuk anugerah ini akan diumumkan semasa berlangsungnya Geneva Motor Show pada Mac tahun hadapan. Kesemua 58 juri akan membahagikan 25 markah kepada paling kurang untuk lima calon finalis. Untuk anugerah sebelum ini, Opel/Vauxhall Astra telah merangkul tempat pertama, diikuti Volvo XC90 ditempat kedua serta Mazda MX-5 ditempat ketiga.