Toyota RC F Tom's Gazoo Racing Nurburgring-02

Toyota Gazoo Racing yang kini mengendalikan dan membina jentera-jentera perlumbaan Toyota dalam perlumbaan World Endurance Championship dan Kejohanan Rali Dunia (WRC) dikhabarkan bakal membina kereta-kereta berprestasi tinggi untuk jalan raya pula, lapor Autocar.

Setakat ini, Gazoo Racing telahpun memproduksi model-model talaan istimewa untuk jalan raya edisi terhad dalam pasaran domestik Jepun di bawah jenama GRMN (Gazoo Racing Masters of Nürburgring) dan G’s. Untuk projek seterusnya di bawah nama Gazoo Racing, ia disasarkan untuk bersaing dengan Mercedes-AMG dan BMW M.

Menurut ketua Gazoo Racing yang juga boss divisi unit janakuasa Toyota Koei Saga, sememangnya beliau sudah berniat untuk mempertingkatkan penampilan Gazoo dalam pasaran kereta jalan raya biasa di luar Jepun, untuk mempromosikan hubungan antara kereta lumba sebenar dan juga jentera jalan raya.

“Di Eropah, cabarannya lebih luas kerana kami mempunyai lebih banyak saingan, dan juga isu berkenaan kos. Walau bagaimanapun, saya sedang berusaha kearah itu bagi membolehkan kami mempunyai jenama seperti jenama M dari BMW,” tambah Saga.

Dijangkakan, kereta jalanan pertama bakal menerima lencana Gazoo ialah Toyota Yaris berprestasi tinggi yang akan bersaing dengan hot-hatch eropah seperti Ford Fiesta ST dan Peugeot 208 GTi. Namun, dengan sasaran yang difokuskan kepada jenama seperti BMW M, Saga enggan mengulas sama ada Gazoo turut terlibat dengan pembinaan Toyota Supra baharu, yang mana Toyota bekerjasama dengan BMW untuk membina model berkenaan.