Dalam satu majlis makan malam sempena Tahun Baru Cina, Hong Leong Yamaha (HLYM) Sdn Bhd telah melancarkan sebuah skuter baharu untuk pasaran Malaysia iaitu Ego Solariz. Secara keseluruhannya kini, HLYM menawarkan empat skuter iaitu Ego Avantiz, Ego S, Ego LC dan NMax.

Ego Solariz terletak di antara Ego Avantiz dan Ego LC, di mana ia dikuasakan oleh enjin satu silinder SOHC 125 cc suntikan bahan api dengan teknologi Blue Core dan sistem penyejukan udara, mampu menghasilkan 9.4 hp pada 8,000 rpm dan 9.6 Nm tork pada 5,500 rpm. Transmisi yang digunakan pula adalah jenis automatik tali sawat V.

Bagi membantu penunggang mendapatkan penggunaan bahan api yang lebih menjimatkan, motosikal ini mempunyai lampu penunjuk ‘Eco’ dan secara keseluruhannya mampu memuatkan sebanyak 4.2 liter minyak. Beratnya pula adalah 94 kg.

Pada bahagian hadapan, Ego Solariz dilengkapi dengan suspensi jenis teleskopik, rim 14 inci, tayar saiz 70/90 dan brek cakera manakala di belakang pula menggunakan lengan ayun dengan monoshock, rim 14 inci, tayar saiz 80/90 dan brek jenis dram. Tiada sistem brek ABS untuk motosikal ini.

Di bawah tempat duduk Ego Solariz, terdapat ruang simpanan 10 liter, manakala berhampiran pemegangnya juga terdapat ruang simpanan kecil yang boleh memuatkan barangan seperti botol air atau lain-lain. Lampu hadapan dan belakang motosikal ini masih menggunakan mentol halogen biasa, tidak seperti Avantiz yang menggunakan LED.

Yamaha Ego Solariz ditawarkan dalam empat warna iaitu biru, merah, coklat dan magenta, dengan harga RM5,548 (termasuk GST, tanpa insurans), bersama jaminan satu tahun atau 10,000 kilometer. Bermula sekarang, sehingga 31 Mac 2017, pembeli awal Ego Solariz akan menerima baju sejuk eksklusif Yamaha, sementara stok masih ada.