Antara perkara yang turut disentuh ketika taklimat kerjasama antara Proton-Geely semalam ialah berkaitan jenama Volvo. Seperti yang kita sudah sedia maklum, Volvo sejak enam tahun lepas sudah bertukar tangan dan menjadi milik penuh Geely – syarikat China itu membeli Volvo dari Ford pada 2010.

Sejak itu, beberapa model termaju dan canggih telah diperkenalkan; antara barisan kenderaan berkenaan yang juga sudah dipasarkan di Malaysia ialah XC90 dan S90/V90. Sebahagian kenderaan Volvo di sini hadir sebagai unit pemasangan tempatan, yang dibuat di kilang pemasangan Swedish Motor Assemblies di Shah Alam.

Dengan kerjasama Proton-Geely ini, ada persoalan lain yang timbul – adakah pemasangan kenderaan Volvo ini nanti turut akan dipindahkan ke Tanjung Malim, memandangkan Geely adalah pemilik Volvo dan kini menjalin kerjasama dengan Proton?

DRB-Hicom tidak mendedahkan secara terperinci sama ada itu akan berlaku atau sebaliknya. “Kami akan maklumkan selepas perjanjian muktamad ditandatangani nanti,” jelas Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom, Datuk Seri Syed Faisal Albar. Perjanjian muktamad itu dijangka ditandatangani Julai nanti.

Namun, beliau ada memberi bayangan bahawa ada kemungkinan perkara itu berlaku. Memandangkan Geely juga ingin memperluas pasaran Volvo di Malaysia, tidak mustahil pengeluaran kenderaan Volvo juga akan dibuat di Tanjung Malim dan membayar untuk perkhidmatan itu kepada Proton.

Perkara lain yang dijangka kemungkinan akan berlaku juga adalah Geely akan menggunakan kilang Proton di Tanjung Malim sebagai hab pengeluaran kenderaan pemanduan sebelah kanan, mungkin bagi model SUV Lynk & Co 01. Geely dikhabarkan sedang melihat peluang untuk menembusi pasaran UK dan Australia melalui jenama yang bernaung di bawahnya itu.