Model Vios istimewa yang dihasilkan sempena perlumbaan ‘one make’ Toyota Gazoo Racing (TGR) Vios Challenge kini telah pun mula dipamerkan di bilik-bilik pameran Toyota. Model yang digelar Toyota Vios Sports Edition tersebut hanya ditawarkan dengan satu varian dan dijual pada harga atas jalan tidak termasuk insuran RM85,300.

Seperti namanya, model ini dibina mengambil inspirasi daripada jentera-jentera lumba yang menyertai siri perlumbaan berkenaan. Diasaskan dari model Vios 1.5J, ia diberikan kit badan yang terdiri dari spoiler hadapan, skirt sisi, lips belakang dan juga spoiler belakang ‘tiang gol’ yang lebih besar dari versi standard.

Ia juga menerima pelekat badan dengan jalur merah-hitam, sempena tema warna jentera-jentera perlumbaan sebenar Vios Challenge. Bagi melengkapkan rupa luarannya, rim 15-inci pelbagai jejari yang diambil dari varian 1.5G dipadankan tetapi diberikan kemasan berwarna hitam. Ia juga diberikan suspensi boleh laras tinggi-rendah, yang bukan sahaja menjadikan ia lebih cantik (dengan talaan asas 27 mm lebih rendah dari standard) malah turut membantu mendapatkan pengendalian lebih baik.

Masuk ke bahagian kabin, model Sport Edition ini menerima tempat duduk lebih sporty dan juga aksesori-aksesori istimewa lain termasuk karpet kaki, tombol gear dan juga scuff plate bernyala. Lampu kaki pada dinding hadapan yang berwarna biru untuk Vios standard ditukar ke warna merah untuk versi istimewa ini.

Walau bagaimanapun, Sport Edition tidak menerima sebarang peningkatan pada enjin dan ia masih dijana enjin 2NR-FE 1.5 liter Dual VVT-i empat-silinder yang mampu menghasilkan kuasa 107 PS pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 140 Nm pada takat 4,000 rpm, dipadankan dengan transmisi CVT (versi perlumbaan sebenar menggunakan kotak gear lima-kelajuan manual).

Ciri-ciri lain dari versi standard masih dikekal pada versi jelmaan perlumbaan ini, antaranya termasuk lampu hadapan reflektor halogen, lampu nyalaan siang LED, lampu kabus belakang, sistem kunci pintar dengan butang penghidup enjin, pemain CD/radio dengan Bluetooth, empat pembesar suara, dua beg udara dan kawalan kestabilan.