Honda City Hybrid telah dilancarkan pada bulan Julai yang lalu dengan harga RM89,200 – terletak di bawah varian paling atas iaitu City V pada harga RM89,240. Menurut sumber daripada Honda Malaysia, jika tiada insentif cukai kenderaan hibrid yang diberikan sekarang, harga City Hybrid boleh mencecah lebih RM100,000.

Toyota juga mengeluarkan kenyataan yang sama pada tahun 2015, dengan mengatakan Camry Hybrid akan berharga sekitar RM250,000 jika tiada insentif cukai untuk kenderaan hibrid (kereta tersebut dijual pada harga RM175k sewaktu dilancarkan). BMW pula mengatakan harga 740Le dapat dikurangkan kepada RM599k daripada RM854k.

Kembali kepada City Hybrid, apa yang menjadikan kereta ini lebih mahal untuk dibina berbanding kereta petrol sudah tentu adalah sistem hibrid i-DCD yang terdiri daripada motor elektrik, pek bateri lithium-ion dan transmisi klac berkembar tujuh kelajuannya.

Barangan lain yang terlibat adalah modifikasi kepada sistem brek (sistem brek servo elektrik) yang dapat memberikan sistem penjanaan semula kuasa, compressor pendingin hawa dan nisbah stereng yang lebih pantas (meningkat sehingga 15.6%), seterusnya memberikan tindak balas lebih baik.

Semua barangan ini menambah berat sebanyak 69 kg, yang seterusnya memberikan kesan kepada kawalan dan dinamik kenderaan tersebut. Untuk berhadapan dengan perkara ini, City Hybrid menggunakan suspensi belakang lebih besar, kerangka belakang lebih tegar dan tiang sokongan lebih kuat untuk menyokong suspensi hadapan. Menurut Honda, semua kelengkapan ini membantu kawalan City Hybrid atas jalan raya, termasuk stabiliti dan kelincahannya.

Honda City Hybrid menggunakan enjin 1.5 liter DOHC i-VTEC Atkinson Cycle, dengan jumlah kuasa keseluruhan sebanyak 137 PS dan 170 Nm. Sebagai perbandingan, model City petrol menggunakan enjin 1.5 liter i-VEC SOHC yang berkuasa 120 PS dan 145 Nm, dengan padanan kotak gear CVT.

Anda boleh melihat lebih terperinci berkenaan penjana kuasa hibrid yang digunakan oleh Honda di sini, dan untuk bateri hibrid tersebut, Honda Malaysia memberikan jaminan selama lapan tahun tanpa had batuan. Jika perlu pun ia untuk ditukar, kosnya cuma RM5,513, dan kadar pertukaran bateri ini di Jepun hanyalah 0.103% daripada 250,000 unit yang telah terjual.