Rekaan spoiler belakang aktif yang boleh disorokkan – seperti pada Porsche Panamera – mungkin bukan sesuatu yang baru. Namun rekaan yang baharu sahaja ditemui dipatenkan oleh Mazda ini adalah sesuatu yang agak segar – spoiler aktif yang bukan disorokkan pada badan, sebaliknya keluar dari lampu belakang.

Motif rekaan Mazda ini adalah untuk mendapatkan downforce pada bahagian belakang hanya ketika diperlukan (pada kelajuan tinggi tertentu misalnya), tetapi pada situasi normal, spoiler tersebut disorokkan dari pandangan agar rupa keseluruhan kereta berkenaan kekal cantik tanpa gangguan.

Pergerakan sayap tersebut akan dikawal oleh lengan yang dilengkapkan bersama unit actuator yang mana mekanismanya turut akan disorokkan. Spoiler berkenaan bukan sahaja boleh bergerak kehadapan dan kebelakang untuk masuk dan keluar dari lampu belakang, malah sudutnya juga boleh diubah bagi mendapatkan lebih downforce.

Rekaan ini jelas hanya sesuai digunakan pada sebuah kereta sport, sama seperti paten pintu yang boleh dibuka ke atas yang turut dijumpai dipatenkan oleh Mazda sebelum ini.

Mazda telah mengesahkan mereka akan membawa sebuah lagi kereta konsep sport dengan enjin Wankel Rotary (bukan model konsep RX-Vision sebelum ini) ke Tokyo Motor Show tahun ini yang mungkin akan menyambung legasi siri RX sebelumnya (RX-9?). Tidak mustahil kedua-dua rekaan ini bakal tampil pada kereta sport konsep yang bakal menggantikan RX-7 dan RX-8 tersebut.