Selain jenamanya sendiri, Nissan juga mempunyai dua lagi jenama sub di bawahnya iaitu Nismo dan Autech. April lalu syarikat dari Jepun ini sudah mengeluarkan pengumuman mahu mengembangkan lagi jenama Nismo, dan kini perkara sama diumumkan untuk jenama Autech pula. Sebagai tanda kepada langkah baru ini, MPV Serena Autech diperkenalkan untuk pasaran Jepun.

Walaubagaimanapun, ia bukan sekadar pada jenama, malah Nissan mempunyai perancangan yang berbeza untuk Autech dan Nismo. Kenderaan jalanan Nismo difokuskan sepenuhnya kepada sports – mengikut DNA sukan permotoran Nissan, manakala Autech pula mengetengahkan hasil kerja premium, bahan berkualiti tinggi serta perincian yang cukup rapi.

“Nissan akan menawarkan nilai utama yang berbeza melalui jenama sub Nismo dan Autech ini. Kami akan terus menawarkan pelbagai program untuk membantu pelanggan menikmati kenderaan Nissan mereka,” kata presiden dan ketua pegawai eksekutif Autech Japan dan Nissan Motorsports International, Takao Katagiri.

Bagi Nismo, Nissan telah menambah barisan model yang diperkenalkan dengan pakej tertentu termasuk GT-R Nismo, Fairlady Z Nismo, Juke Nismo, Note Nismo, March Nismo, Leaf Nismo dan terbaru, Serena Nismo semasa Tokyo Motor Show Oktober lalu.

Di Jepun sebelum ini, Nissan juga ada mengeluarkan kenderaan yang diubah suai oleh Autech, tetapi sekadar menggunakan nama gred Axis, Rider, Bolero dan Mode Premier. Melalui hala tuju baru Autech ini, semua gred tersebut akan digabungkan di bawah satu jenama iaitu Autech.