Model SUV kedua Lamborghini (selepas LM002) yang dinamakan sebagai Urus akhirnya membuat penampilan rasmi pertama semalam. Sebelum model produksi ini muncul, ia diperkenalkan sebagai konsep pada tahun 2012. Nama Urus itu pula berasal daripada baka lembu besar di Sepanyol yang juga digunakan dalam pertarungan.

SUV lima tempat duduk ini berukuran 5,112 mm panjang, 2,016 mm lebar dan 1,638 mm tinggi, manakala jarak roda pula adalah 3,003 mm. Panel badan berbentuk tajam inspirasi Aventador masih dikekalkan sama seperti model konsep tetapi saiz rimnya dikurangkan, dengan pilihan yang diberi adalah antara 21 hingga 23 inci.

Walaupun dengan ukuran sebegini, Urus tidak kelihatan begitu ‘gemuk’ kerana mempunyai garis bumbung rendah dan lampu utama yang nipis. Ia sebenarnya dibina di atas platform MLB milik kumpulan Volkswagen, yang juga digunakan untuk Audi Q7, Bentley Bentayga dan Porsche Cayenne.

Masuk ke bahagian dalam, campuran kulit, Alcantara, aluminium, gentian karbon dan kayu digunakan. Bagi spesifikasi standard, ia datang dengan kulit berwarna dan kombinasi trim sama ada Nero Ade atau Grigio Octans. Lima lagi warna lain disediakan sebagai pilihan, serta trim warna Bicolor Elegante dan Bicolor Sportivo.

Papan pemuka pula datang dengan kemasan hitam berkilat dan brushed aluminium secara standard, manakala kemasan kayu dan gentian karbon disediakan sebagai pilihan tambahan. Untuk tempat duduk, bahagian hadapan mempunyai pelarasan kuasa 12 arah berserta memori DNA, dan pelanggan boleh memilih tempat duduk lebih mewah yang mempunyai liang udara serta fungsi mengurut.

Dalam keadaan standard, tempat duduk belakang Urus boleh menempatkan tiga orang, dan ia boleh direndahkan untuk menjadikan ruang barangan lebih besar, dari 616 liter kepada 1,596 liter. Pilihan lain yang diberi adalah tempat duduk lebih eksklusif untuk dua orang di bahagian belakang.

Panel instrumen adalah unit digital TFT sepenuhnya, manakala di konsol tengah, terdapat dua skrin – yang atas untuk fungsi berkaitan hiburan serta navigasi, telefon dan status kenderaan, manakala yang di bawah untuk kawalan pendingin hawa, pemanas tempat duduk serta fungsi papan kekunci dan tulisan.

Fungsi standard yang diberi pada Urus adalah pengecas telefon tanpa wayar, kawalan suara, sokongan Apple CarPlay dan Android Auto, sambungan Bluetooth, pemain DVD dan sistem bunyi lapan pembesar suara, manakala barangan tambahan yang boleh dipiih adalah paparan TV, pembaca kad DAB dan CI, head-up display, skrin hiburan untuk tempat duduk belakang dan sistem bunyi Bang & Olufsen 21 pembesar suara.

Pada bahagian konsol tengah, terdapat tombol mod pemanduan. Secara standard terdapat empat mod iaitu Strada (Road), Sport, Corsa (Race) dan Neve (Snow), manakala melalui pakej tambahan Off-Road, pemiilk akan mendapat dua lagi mod tambahan iaitu Terra (Dirt) dan Sabbia (Sand). Melalui pakej ini juga mereka akan mendapat bampar yang diperkuat dan perlindungan di bahagian bawah kenderaan.

Mod pemanduan ini juga bekerjasama dengan sistem suspensi udara adaptif, yang boleh meninggikan dan merendahkan kenderaan mengikut keadaan. Sebagai contoh dalam mod Strada, suspensi diubah lebih kepada keselesaan manakala dalam mod Sport, ia akan menjadi lebih rendah untuk memastikan kestabilannya.

Kuasa penggerak Urus datang daripada enjin V8 4.0 liter twin-turbo yang diberitahu oleh Lamborghini sebagai tidak sama dengan versi VAG yang digunakan pada Bentley Continental V8 dan Flying Spur V8. Kuasa yang mampu dihasilkan adalah sebanyak 650 PS pada 6,000 rpm dan 850 Nm tork pada 2,250 rpm.

Catatan prestasi lain bagi Urus adalah 3.6 saat untuk pecutan 0-100 km/j, 12.8 saat untuk 0-200 km/j dan laju maksimum 305 km/j. Untuk penghentian pula, dari kelajuan 100 km/j, Urus boleh berhenti sepenuhnya dalam jarak 33.7 meter.

Enjin ini dipadankan dengan kotak gear automatik lapan kelajuan yang menampilkan klac slip-controlled converter lock-up dan torque converter yang dibangunkan secara spesifik untuknya. Transmisi ini ditala supaya dapat memberikan nisbah gear yang sangat rendah dan gear tinggi yang lebih panjang.

Kuasa disampaikan kepada semua empat tayar, dengan differential Torsen memberikan nisbah 40/60 secara standard untuk gandar hadapan dan belakang, dan ia boleh berubah sehingga maksimum menjadi 70% di hadapan atau 87% di belakang, bergantung kepada keperluan.

Urus juga dilengkapi dengan active torque vectoring pada differential belakang, yang dapat menyampaikan kuasa kepada tayar tertentu untuk meningkatkan cengkaman, dan juga bergantung kepada mod pemanduan yang dipilih serta keadaan jalan.

Selain brek seramik karbon yang diberi secara standard, Urus juga didatangkan dengan rear-wheel steering, yang boleh beroperasi dalam sebarang kelajuan. Sudut kecondongan tayar boleh berubah +/- 3.0 darjah bergantung kepada kelajuan kenderaan dan mod pemanduan.

Kelengkapan keselamatan pula termasuk High Beam Assistant, pengesan jarak hadapan dan belakang, cruise control dan sistem PreCognition untuk mengelak perlanggaran. Sistem ADAS yang termasuk sistem pengurusan trafik, kamera pandangan atas dan mod sambungan treler pula disediakan sebagai pilihan tambahan.

Penghantaran Lamborghini Urus kepada pelanggan akan bermula pada tahun hadapan, dan di Eropah, ia dijual pada harga bermula 171,429 euro (RM826,004) tidak termasuk cukai.