Toyota telah memperkenalkan Rush baharu di Indonesia pada tahun lalu, serentak dengan kembarnya, Daihatsu Terios – tetapi ketika itu harganya masih belum dinyatakan. Terkini, syarikat tersebut telah mengumumkan bahawa SUV tujuh-tempat duduk baharu ini ditawarkan dengan harga yang sama seperti sebelum ini, menurut laporan AutonetMagz.

Malah, menurut Toyota, varian auto untuk TRD Sportivo juga sebenarnya lebih murah sebanyak tiga juta rupiah berbanding sebelum ini. Harganya bermula 239.9 juta rupiah (RM71,500) bagi model asas G manual, meningkat sehingga 249.9 juta rupiah (RM74,500) untuk G auto, 251.3 juta rupiah (RM74,900) bagi TRD Sportivo manual dan 261.3 juta rupiah (RM77,900) untuk TRD Sportivo auto.

Elemen standard termasuklah lampu utama dan lampu belakang LED, butang penghidup enjin dan kamera undur. Manakala varian TRD Sportivo pula didatangkan dengan papan pemuka dua-tona sentuhan lembut, paparan pelbagai-info berwarna, port USB di kesemua barisan tempat duduk, sistem infotainmen DVD-AVX dengan skrin sesentuh tujuh-inci, Miracast, Weblink, Bluetooth dan sokongan Waze, serta lapan pembesar suara.

Model TRD Sportivo ini juga tampil lebih garang dengan pemadanan pelindung bawah pada bahagian hadapan dan belakang, perumah lampu kabus lebih menonjol dan juga kemasan sisi tambahan. Model varian tertinggi ini juga menerima rim aloi 17-inci, berbanding model G yang hanya diberikan rim 16-inci. Kit keselamatan pula termasuk enam beg udara, ABS, Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC), Bantuan Mula Mendaki (HSA), isyarat berhenti kecemasan dan pengingatan tali pinggang keledar untuk kesemua tujuh tempat duduknya sebagai standard untuk semua varian.

Model generasi baharu ini dijana enjin baharu 2NR 1.5 liter DOHC – enjin dari siri yang sama pada Perodua Myvi 2018 dan juga Toyota Avanza generasi terkini. Namun, unit dengan teknologi Dual VVT-i pada Rush ini ditala untuk mengekstrak kuasa 104 PS pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 136 Nm pada takat 4,200 rpm. Ia digandingkan dengan pilihan sama ada kotak gear lima-kelajuan manual atau empat-kelajuan automatik

Dengan harga yang dikekalkan antara generasi, Rush sepatutnya tidak perlu terlalu mahal berbanding model semasa apabila ia sampai ke pasaran Malaysia, di mana SUV sedia ada ini berharga antara RM101,900 hingga RM106,700. Bagaimana pendapat anda – adakah anda mahukan Rush dengan kerangka yang lebih tegar ini atau pun kenderaan penumpang seperti Honda BR-V?