Musim baharu Kejuaraan Rali Dunia bakal bermula tidak lama lagi, debaran makin terasa kerana untuk kategori WRC2 2018, Mellors Elliot Motorsport (MEM) bakal bertanding menggunakan hatchback segmen-B nasional – Proton Iriz R5.

Anda mungkin telah melihat rupa penuh jentera rali berkenaan, namun untuk musim 2018 ini ia akan diberikan livery perlumbaan baharu. Penampilan baharu tersebut masih lagi belum didedahkan, tetapi MEM telah pun menyiarkan imej teaser terlebih dahulu sebelum membuat kemunculan sulungnya pada Auto Sport International Show yang bermula esok.

Seperti yang anda boleh nampak pada gambar teaser ini, nampaknya Iriz R5 bakal menampilkan imej negara asalnya – dengan elemen bendera Malaysia – Jalur Gemilang – walaupun ia ditransformasikan sebagai jentera rali sebenar di ibu pejabat MEM yang terletak di UK.

Sebelum muncul dalam musim WRC tahun ini, Iriz R5 telah pun berlumba dalam tiga perlumbaan – juara di Rally Stage Goodwood Festival of Speed, podium di Malton Forest Rally, dan juara di Grizedale Stages Rally. Ia juga telah diuji oleh lagenda serta juara dua kali WRC, Marcus Gronholm dan diberikan maklum balas yang sangat positif.

Jentera ini dijana enjin petrol turbo 4B11T dari Mitsubishi Lancer Evolution X yang telah diturunkan kapasitinya dari 2.0 liter kepada 1.6 liter (bagi membolehkan ia diiktiraf dalam kategori R5 dan bertanding dalam WRC2), digandingkan bersama transmisi dari Xtrac dan juga sistem pacuan semua roda. Untuk suspensi, ia akan diberikan set penyerap hentak dari Reiger, dan turut menerima sistem brek dari Brembo. Seluruh kawalan elektronik jentera ini pula akan menerima peralatan dari Cosworth.

GALERI: Proton Iriz R5