Selain dari Ford Ranger pasaran Amerika Syarikat, Ranger T6 versi berprestasi tinggi – Ranger Raptor – turut diberikan kotak gear automatik dengan 10-kelajuan. Namun menurut jurutera Ford, semasa pembinaan model ini, mereka turut menguji kotak gear lain yang bukan sahaja menampilkan tujuh- dan sembilan-kelajuan, malah turut menguji unit yang mempunyai 12- dan 13-kelajuan, menurut laporan CarAdvice.

Pengurus kejuteraan transmisi dan pacuan Ford Asia Pasifik, John Fallu berkata, kotak gear 10-kelajuan ini dipilih kerana ia memenuhi “tanda aras perincian dan prestasi kami (Ford),” dan juga “torque converter telah dipilih secara spesifik untuk memenuhi – dan memperbaiki – prestasi enjin ketika berlepas, bagi memuaskan jangkaan pelanggan.”

“Kami sebenarnya telah melakukakan simulasi semasa proses ujian untuk jumlah nisbah gear paling optimum bagi trak pikap pacuan belakang bagi saiz dan kuasa sepertinya.” jelas Fallu.

“Apa yang kami mahu adalah perasaan penukaran gear yang sama ketika ia bertukar dari gear ke gear. Sepanjang proses memperhalusi, ia sangat mengkagumkan. Walaupun anda jangkakan penukaran gear secara ‘sibuk’ ia tidak akan kelihatan seperti itu, kerana ia sangat lancar – hampir tidak perasan, dan ia turut melakukan rev-matching ketika gear diturunkan,” tambahnya lagi.

Ranger Raptor berkongsi kotak gear 10-kelajuan ini bersama abang besarnya, F-150 Raptor. Namun kedua-duanya diberikan talaan nisbah berbeza bagi disesuaikan dengan enjin masing-masing – F-150 Raptor dijana enjin petrol turbo 3.5 liter V6 EcoBoost berkuasa 456 PS/691 Nm berbanding Ranger Raptor digerakkan dengan enjin diesel EcoBlue 2.0 liter dengan dua pengecas turbo berkuasa 213 PS/500 Nm.