Dalam satu video yang mula beredar diinternet semalam, Volvo menampilkan teaser pertama bagi model terbaru yang dijangka akan diperkenalkan minggu hadapan – wagon V60 2019. Melalui sebuah video yang dinamakan “Designed For Generations” itu, Volvo antara lain menyorot kembali sejarah kenderaan jenis wagon yang pernah dihasilkan oleh jenama itu sejak dulu, bermula dari model ikonik P1800 ES.

Model berkenaan, yang sebelum ini pernah dilihat sedang diuji dan menggunakan pelekat samaran, dijangka akan diperkenalkan secara rasmi buat pertama kali kepada dunia pada 21 Februari ini. Wagon ini, yang hadir selepas pengenalan model-model lain seperti XC90, XC60 serta wagon V90 yang lebih besar akan mewarisi pendekatan rekaan yang sama, di dalam pakej kenderaan yang bersaiz lebih kecil.

Selain daripada panel badan dan sebahagian profil tepi kenderaan yang boleh dilihat, rekaan bagi gril terbaru juga ditampilkan dengan agak jelas. Tidak ketinggalan juga sedikit gambaran terhadap rekaan dalam ruang kabinnya – bahagian papan pemuka serta kemasan kulit hitam dengan perincian warna beige antara yang digunakan.

Volvo V60 ini kemungkinan besar akan menggunakan platform Scalable Product Architecture (SPA) oleh Volvo, yang sebelum ini turut digunakan pada model XC60 dan model siri 90 yang lain. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang model yang akan dilancarkan dalam masa terdekat ini, ikuti perkembangannya bersama kami.