Nampaknya ada pelanggan yang mahukan sesuatu lebih menarik daripada F-Pace S biasa. Bagi mereka, enjin V6 3.0 liter pada model itu “cuma” dapat menghasilkan 380 PS dan 450 NM tork, dan pecutan 0-100 km/j dalam masa 5.5 saat “tidak mencukupi”.

Jaguar telah mendengar “rungutan” ini, dan akhirnya menunjukkan F-Pace SVR di New York International Auto Show (NYIAS) 2018. Model ini terletak paling tinggi dalam barisan F-Pace dan seperti model SVR yang lain (contohnya F-Type dan Range Rover Sport), ia mempunyai prestasi yang lebih tinggi.

Yang utama adalah kuasa sebanyak 550 PS dan 680 Nm tork, datang daripada enjin V8 5.0 liter supercharge di bawah bonetnya. Kuasa ini disampaikan ke semua tayar melalui transmisi automatik Quickshift lapan kelajuan, dan dapat membantu ia mencatat pecutan 0-100 km/j dalam masa 4.3 saat dan kelajuan maksimum 283 km/j.

Demi memberikan lebih kepuasan, Jaguar telah melengkapkan F-Pace SVR ini dengan sistem ekzos Variable Valve Active yang dapat menghasilkan bunyi V8 lebih jelas, dan 6.6 kg lebih ringan berbanding ekzos biasa F-Pace. Pada bahagian pengendalian, kenderaan ini dijadikan lebih tegar dengan spring lebih keras (30% di hadapan dan 10% di belakang), anti-roll bar baru (5% kurang olengan badan) dan Electronic Active Differential (EAD) belakang.

F-Pace SVR juga didatangkan dengan rim 21 inci atau pilihan rim 22 inci yang 25 mm lebih lebar di belakang. Brek menggunakan unit 395 mm di hadapan dan 396 mm di belakang. Sistem lain turut ditala khas untuk model ini termasuk transmisi, stereng, suspensi Adaptive Dynamics, Torque Vectoring, Dynamic Stability Control dan pacuan empat rodanya.

Secara visual, F-Pace SVR dipasang dengan pakej aerodinamik yang termasuk bukaan udara lebih besar di hadapan, lubang udara di tepi fender. Lengkuk rodanya juga nampak lebih lebar dan terdapat kemasan di bahagian tepi kenderaan yang menjadikan ia lebih tegap.

Peningkatan lain yang diberikan pada model prestasi ini adalah bonet baru dengan lubang udara untuk menyejukkan enjin, spoiler belakang khas, empat muncung ekzos dan bampar belakang dengan sirip untuk menghalakan udara dengan lebih baik.

Pada bahagian dalam, tempat duduk hadapannya mempunyai jahitan khas, dan disulam dengan logo SVR. Anda juga boleh melihat tombol gear biasa F-Pace, roda stereng dengan jenama SVR, pedal penukar gear aluminium, sistem informasi dan hiburan Touch Pro bersama skrin sesentuh 10 inci dan panel instrumen digital 12.3 inci.

Walaupun mempunyai prestasi tinggi, Jaguar mengingatkan orang ramai F-Pace ini masih praktikal kerana mempunyai ruang kargo 650 liter (tempat duduk tegak), dan ia boleh ditempah di United Kingdom pada harga 74,835 pounds (RM409,460).