Mercedes-Benz nampaknya sedang memberi tumpuan kepada barisan kenderaan EQ keluarannya. Terbaru, syarikat itu mengumumkan untuk melabur sekitar 500 juta Euro (RM2.34 bilion) di kemudahan pengilangan Hambach, Perancis.

Kilang berkenaan, yang ketika ini mengeluarkan kenderaan elektrik Smart, akan memulakan pemasangan model kompak EQ sebaik sahaja persiapannya selesai. Model yang dinyatakan itu dijangka merupakan versi dari model konsep EQ A yang dipertonton di Frankfurt tahun lalu.

“Dua puluh tahun lalu, kami memulakan kerjasama projek Jerman-Perancis dengan pengeluaran kenderaan Smart di Hambach. Kini kami melangkah lebih jauh. Pertama kali dalam sejarah 100 tahun jenama ini, kami membuat pemasangan kenderaan Mercedes-Benz di Perancis. Melalui model kompak EQ dari Hambach, kami memperluas inisiatif untuk kenderaan elektrik,” ujar pengerusi lembaga pengurusan Daimler AG dan ketua Mercedes-Benz Cars, Dieter Zetsche.

“Kilang di Perancis ini memiliki pengalaman puluhan tahun membina kenderaan elektrik sepenuhnya. Kami mahu menggunakan kelebihan dan kepakaran yang ada dan mempersiap sebuah kilang untuk pengeluaran kenderaan elektrik Mercedes-Benz pula,” jelas ketua Smart, Annette Winkler.

Menjelang 2022, Mercedes-Benz merancang untuk mempunyai model elektrik bagi semua barisan produknya, termasuk kenderaan elektrik sepenuhnya dalam semua segmen – bermula dari Smart hinggalah ke SUV besar. Pembangunan bagi plug-in hybrid dan pengenalan sistem 48-volt juga akan turut diteruskan.