Ford Focus generasi keempat yang bakal masuk ke pasaran UK bermula musim panas tahun ini akan dilengkapi dengan teknologi pengesan lubang jalan bagi meminimakan kerosakan setiap kali kereta berkenaan dipandu di atas jalan dengan permukaan sedemikian.

Sistem tersebut merupakan sistem yang sama diperkenalkan pada Ford Fusion tahun lalu, dan pengenalannya pada Focus Mk4 ini merupakan yang pertama untuk model-model pasaran UK. Selepas ini, Ford akan memadankan sistem tersebut untuk model-model yang lebih tinggi dari Focus, dan ia akan diberikan secara standard bagi model yang dilengkapi dengan sistem penyerap hentak yang sentiasa dikawal (continuously controlled damping).

Sistem ini berfungsi dengan menggunakan teknologi tebatan lubang yang mengesan lubang pada jalan raya seterusnya menghalang tayar dari jatuh terus ke dalam dasar lubang. Komputer pada kereta akan mengesan pelbagai isyarat yang diterima daripada 12 penderia beresolusi tinggi, dan membantu menyelaraskan penyerap hentak setiap dua milisaat untuk respons kenderaan terbaik dalam setiap situasi.

Apabila sistem mengesan lubang yang akan dilalui, komputer pada kereta akan melaras penyerap hentak lebih pantas dari sekelip mata kepada tahap yang paling keras, jadi tayar kereta akan ‘tergantung’ dan tidak jatuh ke dasar lubang, dakwa Ford. Disebabkan tayar dan roda tidak jatuh jauh ke dasar lubang, ia tidak akan menghentam tebing lubang yang bertentangan dengan begitu kuat.

Suspensi belakang akan bertindak balas dengan lebih cepat, kerana kejadian yang terjadi pada bahagian hadapan akan memberikan isyarat pra-amaran kepada roda belakang sebelum ia sampai ke lubang tersebut. Menurut Ford, sistem ini telah diuji di litar ujian Ford Eropah yang terletak Lonmel, Belgium – yang mempunyai lebih 100 permukaan ekstrem yang ditiru dari 25 buah negara, termasuk jalan berlubang sepanjang dua kilometer.

“Jurutera-jurutera kami sentiasa mencari jalan dengan permukaan paling lasak bagi menguji suspensi sehingga ke hadnya, tetapi lama kelamaan kami dapati jalan sedemikian pula yang mula mencari kami,” kata Guy Mathot, penyelia dinamik kenderaan untuk Ford Focus generasi baharu. “Lubang jalan merupakan masalah yang tidak akan selesai dalam masa terdekat tetapi, dengan teknologi suspensi terkini kami untuk Focus baharu, kami mampu untuk mengurangkan impaknya.”

Sekarang, siapa setuju untuk minta Ford bawa teknologi ini ke Malaysia sila angkat tangan!

Ford Focus ST-Line 2019

Ford Focus Vignale 2019

Ford Focus Titanium 2019

Ford Focus Active 2019