Sejak Toyota serius dengan jenama Gazoo Racing (GR/GRMN), nama Toyota Racing Development (TRD) dan juga TOM’S agak tenggelam bukan? Namun selepas pengenalan Toyota Corolla Hatchback generasi baharu di Jepun yang dilihat akan mengembalikan Corolla dengan imej sporty, TOM’S nampaknya mula mengorak langkah untuk menghasilkan model talaan versinya.

Gambar yang anda lihat ini sebenarnya bukan model sebenar, tetapi adalah imej awal yang dihasilkan oleh TOM’S sendiri dengan menyatakan pembinaan model yang digelar TOM’S Corolla Sport sudahpun bermula. Perincian lanjut berkenaan kereta ini dari segi mekanikal juga belum lagi diumumkan oleh badan penala berkenaan.

Toyota Corolla Hatchback generasi baharu ini mula diumumkan di Jepun bulan lalu di mana pasaran berkenaan menerima dua pilihan janakuasa iaitu 1.8 liter hibrid THS II dengan kuasa keseluruhan 122 PS dan juga versi 1.2 liter turbo berkuasa 116 PS/185 Nm. Model ini turut telah diperkenalkan pada pasaran UK (Auris) dengan tambahan versi janaan enjin M20A-FKS 2.0 liter Dynamic Force, manakala di Amerika Syarikat ia hanya hadir dalam versi 2.0 liter.

Dengan rupa yang lebih agresif serta pembangunannya di atas platform Toyota New Global Architecture (TNGA) yang mempunyai titik graviti rendah, sayap perlumbaan rasmi Toyota, Gazoo Racing juga dilaporkan berminat untuk membangunkan model berprestasi tinggi berdasarkan Corolla Hatchback ini. Hot-hatch berkenaan berkemungkinan akan membuat kemunculannya pada tahun 2020.

Bagi mereka yang tidak mengenali TOM’S (Tachi Oiwa Motor Sports), syarikat ini merupakan penala persendirian yang ditubuhkan di Jepun oleh Nobuhide Tachi dan Kiyoshi Oiwa pada tahun 1974.

Syarikat tersebut kemudiannya dilantik sebagai salah satu badan perlumbaan dan penala rasmi Toyota bagi menghasilkan pelbagai produk berpretasi tinggi. TOM’S juga terkenal dengan menghasilkan model-model talaan khasnya seperti T020 (diasaskan dari Toyota MR-2) dan T111 (dari Toyota Corolla Sprinter Trueno AE111) serta kereta lumba ikonik Castrol TOM’S Supra yang berlumba di JGTC.

GALERI: Toyota Corolla Hatchback generasi baharu pasaran Amerika Syarikat