Tahun depan, Sepang International Circuit (SIC) bukan sahaja akan menubuhkan pasukan baru untuk bertanding dalam kategori premier MotoGP sebagai pasukan satelit, malah juga akan mempunyai pasukan dalam perlumbaan sulung motosikal elektrik FIM Enel MotoE. Perkara ini diumumkan selepas ahli jawatankuasa MotoE mengadakan pertemuan di litar Red Bull Ring.

Dengan penyertaan SIC, kini pasukan yang akan bertanding dalam perlumbaan MotoE keseluruhannya menjadi 12 pasukan, dan di garis permulaan nanti akan ada 18 buah motosikal (ada pasukan yang mempunyai dua motosikal). Setakat ini, sesi ujian untuk pasukan ini ditetapkan pada 23-25 November 2018, 13-15 Mac 2019 dan 23-25 April 2019.

Nama pasukan yang akan menyertai perlumbaan ini adalah Tech 3 Racing, LCR Team, Pramac Racing, Esponsorama Racing, Gresini Racing, Angel Nieto Team, Sepang International Circuit (SIC), Marc VDS Racing Team, Ajo Motorsport, Pons Racing, Dynavolt Intact GP dan SIC58 Squadra Corse.

Untuk penaja pula, selain Enel dan Energica, mereka akan disertai oleh Michelin sebagai pembekal tayar dan DHL sebagai rakan kongsi logistik. Bagi bahagian teknikal, Dell’Orto, Regina, Brembo, Marchesini dan Öhlins semuanya telah bersetuju untuk terlibat sama.

Sekarang ini, bahagian penting yang masih belum diumumkan adalah di mana perlumbaan ini akan berlangsung dan siapakah pelumba yang akan digunakan oleh semua pasukan ini. Menurut MotoE, perkara ini akan diumumkan semasa pusingan ke-13 MotoGP yang akan berlangsung 9 September ini di Misano, Itali.