New Volvo V60 Cross Country exterior

Selain dari SUV XC60, platform Scalable Product Architecture (SPA) dari siri 60 turut dijadikan asas kepada satu lagi crossover baharu iaitu V60 Cross Country generasi terkini yang baharu sahaja diperkenalkan oleh jenama dari Sweden berkenaan. Sama seperti model-model Cross Country terdahulu dan juga abangnya yang lebih besar iaitu V90 Cross Country, model V60 CC ini masih menampilkan rupa asas wagon V60, dan diberikan pelbagai ciri bagi memberikan ia kebolehan untuk meredah laluan off-road.

Berbanding wagon normal V60, model ‘rentas desa’ ini menampilkan kedudukan badan yang 75 mm lebih tinggi. Menurut Volvo, ketinggian ini dihasilkan dari casis khas dan suspensi yang dibangunkan bagi membolehkan ia melalui permukaan jalan yang teruk.

Juga masih meneruskan tradisi model Cross Country Volvo, V60 CC ini menerima pelindung-pelindung plastik berwarna hitam pada setiap ruang roda dan juga sisi bawah badan yang bukan sahaja untuk melindungi, malah memberikan rupa yang lebih lasak. Ciri lain masih lagi sama dengan V60 standard, terutamanya pada bahagian dalaman yang dilengkapi sistem infotainmen Sensus Connect, panel instrumen Adaptive Digital Display dan juga ruang kargo termasuk storan bawah lantai berjumlah 529 liter.

New Volvo V60 Cross Country exterior

“Dengan V60 Cross Country baharu ini, kami bawa estate keluarga buatan Sweden kami ini dari satu habitat semula jadi kepada habitat lain. Kami mencipta segmen Cross Country lebih 20 tahun lalu dan dengan kereta ini, kami perkukuhkan lagi baka yang bertahan lama ini dalam bentuk kereta keluarga yang selamat, berkemampuan dan serba boleh,” kata Håkan Samuelsson, Presiden dan Ketua Eksekutif Volvo Cars.

Dua pilihan enjin diberikan bagi model V60 Cross Country ini. Pertama adalah enjin petrol turbo T5 2.0 liter empat silinder berkuasa 247 Hp (250 PS) dan tork maksima 350 Nm. Manakala pilihan kedua adalah enjin diesel D4 2.0 liter empat-silinder dengan dua pengecas turbo menghasilkan 188 hp (190 PS) dan tork maksima 400 Nm. Walau bagaimanapun, pasaran Amerika hanya akan menerima enjin petrol T5 yang ditala dengan kuasa 250 hp/350 Nm.

Kesemua enjin berkenaan digandingkan bersama kotak gear lapan kelajuan automatik AW TG-81 SC dari Aisin dan kesemua model menerima sistem AWD secara standard. Berbeza dengan wagon V60 normal, model CC ini diberikan mod pemanduan Off-Road istimewa yang boleh dipilih hanya menerusi skrin sesentuh sistem infotaimen. Model hibrid elektrik turut akan diperkenalkan untuk V60 Cross Country ini pada masa akan datang.

New Volvo V60 Cross Country interior

Seperti model-model yang berasaskan platform SPA lain, V60 Cross Country juga menampilkan sistem-sistem bantuan pemanduan keselamatan yang sama. Sistem berkenaan turut termasuk Kawalan Menurun Bukit, Kawalan Kestabilan Elektronik, Corner Traction Control, City Safety dengan Brek Automatik serta Pilot Assist.

Juga sama dengan model-model lain, pasaran tertentu membolehkan pelanggan memiliki kereta ini menerusi servis langganan Care By Volvo, iaitu sistem akses kepada kenderaan menerusi langganan bulanan kadar-rata yang berbeza dari sistem sewaan atau pembelian secara konvensional.