Mitsubishi Xpander masih baharu lagi di pasaran Indonesia, jadi apa model dengan gril baharu dan pita hitam ditampal di bahagian tersebut? Dikesan oleh pengguna Instagram Indra Prasetya di Indonesia – ia merupakan prototaip bagi Nissan Grand Livina generasi baharu.

Nissan merupakan pemegang saham terbesar dalam Mitsubishi Motors, dan kedua-dua jenama ini merupakan ahli dalam Pakatan Renault-Nissan-Mitsubishi, jadi kerjasama ini boleh kira masuk akal. Juga, Xpander yang memenangi produk terbaik untuk MMC dalam pasaran MPV di Indonesia, jadi Nissan Livina yang sudah lama tiada peningkatan nampak gayanya perlu diberikan suntikan lebih segar.

Dilihat menerusi foto ini, ia memang jelas kelihatan mirip Xpander, tetapi pada bahagian hujung hadapan MPV tujuh-tempat duduk ini, ada sedikit perubahan yang dilakukan. Memang banyak sentuhan Mitsubishi Dynamic Shield diadaptasikan – termasuk lampu yang lebih langsing dengan susunan pencahayaan tiga tingkat – tetapi jalur krom yang menjadi tanda dagang seakan memberikan kesan yang tidak begitu ketara.

Tanpa bingkai ini, gril tersebut lebih berbentuk bulat melengkung berbanding bentuk-X, menyerupai hujung hadapan Nissan V-Motion. Juga berbeza dari Xpander ialah bahagian bampar bawah, dengan lip berwarna perak lebar-sepenuhnya dan lampu kabus bersudut pada hujungnya (bentuk bulat pada Xpander). Lampu nyalaan siang pula ditampilkan dengan rekaan yang berbeza, dan gerbang roda hadapan pula berbentuk bulat berbanding segi empat pada Mitsubishi.

Pada sisinya, garisan mendalam jelas kelihatan, bersama “bumbung terapung” yang dibawakan oleh jaluran hitam kecil disambungkan pada bahagian kaca belakang dan sisi. Tiada lambang kelihatan pada bahagian belakang, mungkin tiada perubahan rekaan dibuat. Kerangka berwarna jingga pada model ujian ini (Xpander tidak memberikan pilihan warna ini) merupakan warna kegemaran Nissan, yang turut pernah digunakan pada trak pikap Navara NP300 dan X-Trail facelift.

Mitsubishi Xpander diletakkan di bawah segmen MPV teras rendah bersaing dengan Toyota Avanza, Daihatsu Xenia, Honda Mobilio dan Suzuki Ertiga. Ia dijanakan oleh enjin 1.5 liter dengan 104 PS dan 141 Nm. Kuasanya disalurkan ke roda hadapan menerusi manual lima-kelajuan atau automatik empat-kelajuam.

GALERI: Mitsubishi Xpander di Indonesia