Mercedes-Benz merasakan dalam barisan SUV mereka, terdapat ruang untuk satu lagi model. Jadi mereka telah menghasilkan Concept GLB ini, untuk diletakkan antara GLA dan GLC, dan ia didedahkan sewaktu pameran Auto Shanghai yang masih lagi berlangsung sekarang.

Walaupun dilabelkan sebagai sebuah kenderaan konsep, kami melihat banyak bahagian pada model ini seperti sudah sedia untuk produksi. Ia sepatutnya memberi petunjuk awal kepada model yang akan masuk ke dalam pasaran pada masa hadapan.

Menurut Mercedes-Benz, Concept GLB memberikan keutamaan kepada ruang luas serta tahan lasak. Melihat kepada dimensi, ia mempunyai ukuran 4,634 mm panjang, 1,890 mm lebar, 1,900 tinggi (termasuk kotak atas bumbung) dan jarak roda 2,829 mm.

Jika dibandingkan, GLA sememangnya lebih kecil (panjang 4,417, lebar 1,804 mm, tinggi 1,494 mm dan jarak roda 2,699 mm) tetapi dengan GLC, ia tidak mempunyai banyak beza (panjang 4,656 mm, lebar 1,890 mm, tinggi 1,638 mm dan jarak roda 2,873 mm), sekaligus menunjukkan ia tidaklah begitu kompak sebenarnya.

Untuk rekaan, anda boleh nampak GLB ini dijadikan lebih ranggi. Walaupun masih dilengkapi dengan gril dua jalur serta grafik lampu Multibeam LED yang sudah biasa dilihat, ia mempunyai keunikan sendiri seperti pada bahagian bawah bampar hadapan.

Kemudiannya, ia juga nampak lebih tegap dengan hujung bumbung bahagian belakang yang lebih tinggi dan berpetak, manakala beberapa kelengkapan termasuk rim 17 inci dengan tayar pelbagai guna, spotlight LED serta rak bumbung menyerlahkan lagi sisi lasaknya. Lampu belakang hampir sama seperti GLC, dan muncung ekzos terdapat dua di penjuru bampar.

Masuk ke dalam, papan pemuka GLB ini kelihatan mirip seperti unit yang terdapat pada A-Class, CLA dan B-Class. Begitu juga skrin besar Mercedes-Benz User Experience (MBUX) serta tiga corong pendingin hawa di tengah. Rekaan yang unik bagi GLB adalah kemasan aluminium pada papan pemuka, pemegang pintu serta tepi konsol tengah. Warna dominan yang digunakan adalah coklat serta oren.

Selain penggunaan bahan berkualiti, Mercedes-Benz juga mahu mengetengahkan lebih ciri praktikaliti pada GLB. ia akan menjadi model kompak pertama yang mempunyai tiga baris tempat duduk, dengan keseluruhannya boleh memuatkan tujuh orang. Tempat duduk belakang boleh dilipat 60:40, dan juga boleh dilipat rata. Tempat duduk baris kedua boleh dilaras dan dilipat 40:20:40, dan secara keseluruhannya empat tempat duduk kanak-kanak boleh dipasang pada baris kedua dan ketiga.

Menggerakkan kenderaan ini adalah unit enjin M260 empat silinder 2.0 liter turbo yang mampu menghasilkan kuasa sebanyak 221 hp (224 PS) dan 350 Nm tork. Ia dipadankan bersama transmisi lapan kelajuan 8G-DCT klac berkembar (juga digunakan pada B-Class), dengan sistem pacuan semua roda 4Matic.