Spy-Shots of Cars
This image has been optimized for a calibrated screen with a Gamma of 2.2 and a colour temperature of 6500°K

Februari lalu, laporan dari Autocar ada menyebut bahawa model berprestasi tinggi produksi sebenar dari hatchback segmen-B yang digunakan dalam Kejuaraan Rali Dunia (WRC) – Hyundai i20 N – bakal muncul pada awal tahun hadapan. Dan kini, unit prototaip awalannya sudah pun muncul sedang diuji di jalan raya awam.

Mungkin hanya sebagai portotaip awalan, rupa i20 N ini tidak agresif dan tidak jauh berbeza dengan model standard. Tiada spoiler belakang lebih besar, bampar lebih agresif mahupun lencana-lencana Hyundai N. Cuma unit ini diberikan rim dengan berdiameter lebih besar, tayar profil rendah dan juga angkup brek berwarna merah.

Dipercayai model i20 N ini akan dijana oleh enjin 1.6 liter Turbo dengan sistem suntikan bahan api terus seperti yang terdapat dalam perut Hyundai Elantra Sport dan Tucson, dengan talaan kuasa sekitar 200 PS.

Spy-Shots of Cars
This image has been optimized for a calibrated screen with a Gamma of 2.2 and a colour temperature of 6500°K

Talaan casis pada i20 N berkenaan dikatakan akan menyamai apa yang dibuat pada abangnya iaitu Hyundai i30 N, jadi boleh dijangka kereta tersebut bakal diberikan casis dan suspensi lebih keras, brek lebih besar dan nisbah stereng lebih pantas.

Setelah ia dilancarkan pada pasaran nanti, Hyundai i20 N pastinya berpotensi untuk memberikan cabaran yang sengit terhadap hot-hatch segmen-B yang lain seperti Ford Fiesta ST, Toyota Yaris GRMN dan juga Volkswagen GTI.